Jačanje kapaciteta zaštite od šumskih požara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano godišnje iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma pridonosi jačanju kapaciteta zaštite šuma i šumskog zemljišta od požara i ublažavanju ovoga rastućeg rizika, što je iznimno bitno gledajući njihov značaj te da je gotovo 50 % kopnene površine naše zemlje pod šumama i šumskim zemljištem. Za opremanje vatrogasnih zajednica Republike Hrvatske, vatrogasnom opremom, osobnom zaštitnom opremom i vatrogasnim vozilima, za prethodnu godinu isplaćeno je ukupno 35,7 milijuna kuna, i financiranje se nastavlja u skladu s Programom opremanja i osposobljavanje vatrogasnih zajednica za razdoblje 2020. do 2023. Ministarstvo financijski sudjeluje i u projektu „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“ s iznosom od 37,9 milijuna kuna za sufinanciranje nacionalnog učešća, te je i ključan dionik Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku.

Jedna od najvažnijih mjera preventivne zaštite šuma je izgradnja i održavanje šumskih i protupožarnih prometnica pa je tako do danas izvršeno radova održavanja ovih prometnica u dužini od 499,878 km za što je izdvojeno 60,7 milijuna kuna, a do kraja godine planira se utrošiti još 7,2 milijuna kuna. Kroz aktivnost financiranja Upisnika o šumskim požarima kojega vode Hrvatske šume d.o.o. kao sustava dokumentacije, podataka i informacija o šumskim požarima, do sada u ovoj godini utvrđeno je 10 lokacija požarišta na kojima je izvršena izmjera opožarenih površina u šumama privatnih šumoposjednika i procjena šumske štete. U skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, u cilju protupožarne preventive šuma i šumskog zemljišta u vlasništvu RH kojima gospodare Hrvatske šume d.o.o. osnivana je motriteljsko dojavne službe koja je u ovoj godini aktivirana od 1. lipnja do 30. rujna uz mogućnost produljenja.

 

izvor: Ministarstvo poljoprivrede

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit