Izložba “Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka” u Šopronu

“Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka” naziv je izložbe Slovačkog centra za kulturu Našice i Zavičajnog muzeja Našice koja je otvorena u Hrvatskom kulturnom centru Šoprona. Izložba među gradišćanskim Hrvatima u Šopronu gostuje zahvaljujući suradnji s Hrvatskom samoupravom grada Šoprona, a izložbu, koja u Šopronu ostaje do 21. studenog, otvorio je šopronski kulturni aktivist Franjo Pajrić. Nazočnima se na otvorenju izložbe obratila i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice dr. sc. Sandra Kralj Vukšić. Zahvalila je gradišćanskim Hrvatima u Šopronu na prvoj suradnji, istaknuvši kako je uvjerena da će se ona i dalje nastaviti jer obje nacionalne manjine imaju isti cilj – njegovati i očuvati svoje jezik, kulturu i identitet u svojoj novoj domovini. Vezano uz plemićku obitelj Pejačević, dr. Kralj Vukšić istaknula je da je ona imala značajnu ulogu u političkom, društvenom, gospodarskom i kulturnom životu Hrvatske tijekom 18., 19. i početkom 20. stoljeća, a posebno je zaslužna za razvoj Našica i našičkog kraja, te cijele Slavonije. Dodala je kako je kroz prošlost iz obitelji ponikao niz znamenitih osoba, među kojima i dvojica hrvatskih banova, Ladislav i Teodor. “Plemićka obitelj Pejačević kulturno-povijesna je poveznica trokuta Austrija-Hrvatska-Slovačka” – zaključila je dr. Kralj Vukšić.
O izložbenom postavu govorila je Tatjana Seničanin – kustosica Slovačkog centra za kulturu Našice. Istaknula je kako izložba na 16 panela prikazuje i dokumentira kulturno-povijesni i politički kontekst iseljavanja Slovaka u našički kraj i potporu naseljavanja Slovaka od strane obitelji Pejačević u ovaj dio Slavonije. Dodala je kako izložba također na zanimljivi način približava fenomen iseljavanja Slovaka u našički kraj, razloge i razdoblja, i to iz njihove perspektive gledanja. Napomenula je kako izložbu prati i prigodni katalog na hrvatskom, slovačkom i njemačkom jeziku.
Projekt pripreme i prezentacije izložbe realiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, uz podršku Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Saveza Slovaka, Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave i zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Vladimira Bileka, Osječko-baranjske županije i Grada Našica.

izvor: Slovački centar za kulturu Našice

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest