Izložba “Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka” u Šopronu

“Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka” naziv je izložbe Slovačkog centra za kulturu Našice i Zavičajnog muzeja Našice koja je otvorena u Hrvatskom kulturnom centru Šoprona. Izložba među gradišćanskim Hrvatima u Šopronu gostuje zahvaljujući suradnji s Hrvatskom samoupravom grada Šoprona, a izložbu, koja u Šopronu ostaje do 21. studenog, otvorio je šopronski kulturni aktivist Franjo Pajrić. Nazočnima se na otvorenju izložbe obratila i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice dr. sc. Sandra Kralj Vukšić. Zahvalila je gradišćanskim Hrvatima u Šopronu na prvoj suradnji, istaknuvši kako je uvjerena da će se ona i dalje nastaviti jer obje nacionalne manjine imaju isti cilj – njegovati i očuvati svoje jezik, kulturu i identitet u svojoj novoj domovini. Vezano uz plemićku obitelj Pejačević, dr. Kralj Vukšić istaknula je da je ona imala značajnu ulogu u političkom, društvenom, gospodarskom i kulturnom životu Hrvatske tijekom 18., 19. i početkom 20. stoljeća, a posebno je zaslužna za razvoj Našica i našičkog kraja, te cijele Slavonije. Dodala je kako je kroz prošlost iz obitelji ponikao niz znamenitih osoba, među kojima i dvojica hrvatskih banova, Ladislav i Teodor. “Plemićka obitelj Pejačević kulturno-povijesna je poveznica trokuta Austrija-Hrvatska-Slovačka” – zaključila je dr. Kralj Vukšić.
O izložbenom postavu govorila je Tatjana Seničanin – kustosica Slovačkog centra za kulturu Našice. Istaknula je kako izložba na 16 panela prikazuje i dokumentira kulturno-povijesni i politički kontekst iseljavanja Slovaka u našički kraj i potporu naseljavanja Slovaka od strane obitelji Pejačević u ovaj dio Slavonije. Dodala je kako izložba također na zanimljivi način približava fenomen iseljavanja Slovaka u našički kraj, razloge i razdoblja, i to iz njihove perspektive gledanja. Napomenula je kako izložbu prati i prigodni katalog na hrvatskom, slovačkom i njemačkom jeziku.
Projekt pripreme i prezentacije izložbe realiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, uz podršku Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Saveza Slovaka, Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave i zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Vladimira Bileka, Osječko-baranjske županije i Grada Našica.

izvor: Slovački centar za kulturu Našice

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

05.02.2020.

12.02.2020.

19.02.2020.

26.02.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit