Izložba „Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka“ otvorena u Beču

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Slovački centar za kulturu Našice, u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice, pripremio je izložbu pod nazivom „Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka“. Izložba je otvorena u Hrvatskom centru u Beču. Autorica Silvija Lučevnjak – ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice približava fenomen iseljavanja iz perspektive Slovaka koji su se od 18. stoljeća naseljavali na jugu bivše Ugarske. Upravo kulturno-povijesni i politički kontekst iseljavanja Slovaka u našički kraj i potpora naseljavanja Slovaka od strane obitelji Pejačević u ovaj dio Slavonije, centar je interesa izložbe. Na kraju izložba otkriva značajne godišnjice – 140 godina od osnivanja sela Markovac Našički te 130 godina od osnivanja sela Jelisavac. Projekt financira Ministarstvo kulture RH te Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, a uz podršku Saveza Slovaka, Ureda za iseljene Slovake i zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Vladimira Bileka te Grada Našica.

izvor: Slovački centar za kulturu Našice

top music

Domaća TOP lista 10.07.2020.

TOP MUSIC – strane – srpanj

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit