Izborni rokovi počinju teći noćas u “nula-nula”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Danas je na snagu stupila odluka predsjednika Republike, kojom je izbore za Hrvatski sabor raspisao za nedjelju, 5. srpnja. To znači da svi izborni rokovi počinju teći u ponoć 3. lipnja. Od tada kreću rokovi za primanje kandidatura – priopćio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa. S prvim minutama srijede, s mrežne stranice DIP-a, moći će se preuzeti obrasci za kandidiranje. DIP je pozvao političke stranke, koalicije i neovisne liste da koriste program offline kandidature. Pravo predlaganja kandidata i lista imaju političke stranke i birači. U tom slučaju govorimo o neovisnim, odnosno listama grupe birača koje, da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Političke stranke za svoje liste ne moraju prikupljati potpise. Za kandidature zastupnika nacionalnih manjina koje imaju pravo predložiti političke stranke, birači i udruge manjina potrebno je sto glasova.
HZJZ preporučuje da se potpisi prikupljaju ponajprije na otvorenome, na štandovima, a ako to nije moguće, u zatvorenom prostoru.
Predlagatelji izbornih lista dužni su voditi računa da im žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni. Na listi trebaju imati najmanje 40 posto pripadnika oba spola. Ako to ne bude tako, lista neće biti diskvalificirana, ali njenom predlagatelju prijeti kazna od 50.000 kuna.
Kandidacijske liste moći će se predavati do ponoći, 16. lipnja.  Službena izborna promidžba počet će nakon nakon što DIP provjeri i objavi pravovaljane liste. U Sabor biramo 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

izvor: DIP

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit