Izborna šutnja uoči sutrašnjih lokalnih izbora

Facebook
Twitter
Pinterest

U ponoć je počela izborna šutnja uoči sutrašnjih lokalnih izbora u RH, na kojima tri milijuna 660 tisuća birača ima pravo birati predstavničku i izvršnu vlast u 576 jedinica. Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, dakle sutra do 19 sati. U tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju. Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu, dakle bilo kojeg građanina, do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Birači sutra biraju 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Podatke o odazivu birača DIP će objaviti sutra u 12 i u 17 sati. Prve privremene rezultate lokalnih izbora, DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti sutra u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.

 

redakcijsko izvješće, foto: izbori.hr

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit