Intervju sa Snježanom Krnjajić instruktoricom zumbe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

 

U emisiji Život i zdravlje razgovarali smo sa Snježanom Krnjajić instruktoricom zumbe u Đurđenovcu.

Otkad se bavite zumbom?
Bavim se sa zumbom desetak godina. Prvo sam bila vježbač i onda su se dogodile neke nezgodne stvari s bivšim instruktorom i jednostavno sam gurnuta u te vode i hvala Bogu da sam gurnuta i tu sam evo sedam godina punih kao instruktorica.

Što je to točno zumba, ne radi se o običnom vježbanju?
Zumba nije klasičan ples, kombinacija je latino plesa s vježbama koje fitness koristi. Zato se i rabi taj naziv zumba fitness. To je jedan hipnotički latino ritam koji se spojio s koracima da bi napravio jedan super sistem vježbanja gdje je cilj zabava. Vi dok plešete uopće ne osjećate da vježbate.

U zumbi se koriste elementi različitih vrsta plesova?
Osnovni model zumbe je B1 koji se polaže kao osnovni program. Ima nekoliko programa, a taj B1 sadrži četiri osnovna koraka plesova merengue, salsa, reggaeton i cumbia. Kada se ide dalje polaganjem recimo B2 programa onda se dodaje flamenco, tango, samba, rumba, međutim, vi na jednom treningu imate sve i trbušni ples i rock i našu domaću glazbu znači sve stilove je moguće ukomponirati i u tom i je čar.

Je li to komplicirano za polaznike?
Ne. Moram istaknuti da je to rekreacija, mi nismo plesna skupina koja trenira. Važno je reći da je to od 4 godine do 107 ajmo tako reći, iako sad već imate i zumbini- mame koje su se porodile pa imaju male bebe. Zumba nije komplicirana, jer ona nije sistem aerobika gdje vi imate određenu dob na koju radite cijeli sat na isti ritam recimo tako. Zumba miješa sve, vi doslovno imate sve stilove, sve zavisi od instruktora što on želi ubaciti, ali ova četiri koja smo rekli su temeljna.

Zumba je u Hrvatskoj postala popularna u zadnjih desetak godina?
Oko 2010., ali ona traje jedno 19-20 godina otkad je naš glavni kreator zumbe Kolumbijac Beto Perez to smislio i to slučajno. Došao je na trening, jedan običan trening aerobika ili ne znam šta je već trenirao, zaboravio je kazetu koja je trebala biti, stavio je svoju neku iz auta, latino plesa tog njihovog i jednostavno improvizirao. Kad je došao drugi put na sat donio je original, međutim vježbači nisu htjeli to nego su htjeli ovo i krenula je ta priča gdje je on vidio da to može i nastala je zumba.

Kako ste vi postali instruktorica?
Ja sam bila laik u tom svemu, voljela sam oduvijek plesati, samouka sam. Pošto radim u Srednjoj školi u Valpovu kao profesorica, počela sam voditi jednu grupu učenica gdje smo htjeli plesati madison, to su one šetalice, i trajali smo tri godine, međutim te šetalice su meni osobno bile malo spore i onda sam ja to kad sam tražila pjesme na Youtubeu naletjela na country koji mi se jako svidio i mi smo postali country grupa i tražeći te koreografije jednom sam vidjela zumbu i to je bio onaj neki prijelomni trenutak. Ja sam onda rekla da to dođe recimo u Osijek, ja bih išla iz Valpova koji je 25 kilometara barem jednom tjedno i nevjerojatno za 15 dana zumba se pojavila u Valpovu. Tadašnja trenerica iz Donjeg Miholjca je došla u Valpovo i tako sam ja krenula, ali nikad nisam mislila da ću biti instruktorica, jer nikad nisam imala vremena, međutim sad kad znam šta sve radim i šta sam sve izorganizirala znam da se sve može. Za instruktora se mora položiti licenca, a ono što je zanimljivo jest da Hrvatska kao država ne priznaje zumbu i moralo se naći nešto što će zakon prihvatiti i ja sam u međuvremenu položila jogu i pilates što je bilo najbliže tom nekakvom stilu. Tada ništa drugo nije bilo, barem ovdje, čak sam iz Pule dovela jedno učilište u Osijek i mi smo to tu i započeli. Kad sam im objasnila da ima nas više zumba instruktora koji bi htjeli da i odgovaramo zakonu, rodila se ideja da se traži verifikacija pri ministarstvu ‘Fitness uz glazbu za grupu’. To je nešto novo i nakon ove joge i pilatesa položila sam i to. Instruktor u Hrvatskoj je instruktor zumba fitnessa, ali mora imati i nekakvu dodatnu edukaciju, naravno kineziologija je malo veliki komad meni sad u 50-im godinama da idem to polagati, ali riješilo se to na ovaj način.

Zumba se pleše na različite vrste glazbe?
Što god vi kao instruktor smatrate da vam je zvučno uhu i naravno se prilagodite i grupi koju imate.

Vodite mlađe i starije skupine?
Što se tiče Đurđenovca tu imam samo stariju grupu koja može biti od 13 godina nadalje. Želim reći da mi u zumbi imamo nekoliko programa, B1 je osnovni, onda se polaže B2 kao nadogradnja, a postoje i posebni programi: za djecu zumba kids, za stariju populaciju, početnike i trudnice (za one koji smatraju da nisu baš za te malo brže ritmove) imamo zumba gold, postoji sentao – ples sjedeći sa stolicama zatim s bučicama, step, aqua i sad jedan novi program koji malo odskače to je strong koji je nekako došao tu da parira ovim teškim fitness programima i malo odskače od ovog klasičnog zumba stila.

Vi dolazite iz Valpova?
Da, ja sam iz onog kraja i nije mi teško 40 km prijeći kad vidim da tridesetak žena dolazi i s osmijehom odlazi s treninga i to je upravo ta čar zumbe.

Koliko često imate treninge i koliko traje jedan sat?
Dva puta tjedno i nalazimo se u dvorani Osnovne škole u Đurđenovcu i ovim putem se i zahvaljujem ravnatelju koji nam je odobrio taj prostor uz određenu naknadu naravno. Djevojke i žene dolaze srijedom i petkom od 20 do 21 sat. Što se tiče te “miks” grupe to traje sat vremena. Možda ćete čuti svakakve verzije što je to zumba pa netko kaže skakanje, netko kaže to je nešto bezveze, a ja savjetujem da dođu i probaju pa će onda promijeniti mišljenje. Mi zaista imamo jedan metodički sustav rada, odnosno na tom satu imamo nekakav red. Imamo desetak minuta zagrijavanja, to su laganije koreografijice i onda krećemo u kardio dio koji varira od visokog intenziteta vježbi do niskog gdje pazimo na naše srce i motoriku. Pretkraj osam do deset minuta (zavisi od grupe) imamo istezanje, rastezanje ili mi čak volimo reći ‘cool down’ znači jedno smirivanje gdje zaista kad završite taj dio kao da niste plesali sat vremena, a mokri ste. Voljela bih reći i da sam ja prije dvije godine imala jednu tešku operaciju i skoro sam završila tamo gdje će mnogi od nas nažalost završiti, ali doktor je pitao s čime se bavim, ja sam rekla sa zumbom i on je rekao da se vidi. Zaista sam onda imala čak (ja mislim) od šest do osam treninga tjedno i mene je to vratilo. Mnogima pomaže. Ja bih savjetovala svima – naravno doktor i medicina prvo – da probaju slušati svoje tijelo, znači bez ustručavanja. Mnogi kažu ja to ne mogu, ali trebaju se samo pustiti i jednostavno dopustiti sebi da to probaju.

Ako vam se netko želi pridružiti na koji način to može učiniti?

Pozivam sve slušatelje Radio Našica, mogu mi se javiti na broj 0918978632, mogu nam doći u Osnovnu školu u Đurđenovcu srijedom i petkom od 20 sati do 21 sat. Prvi sat je gratis i neka budu u komotnoj odjeći.

Tekst: Katarina Bosak

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit