Hrvoje Šimić kao član hrvatske delegacije OESS-a promatrao izbore u Kazahstanu

Facebook
Twitter
Pinterest

Davor Bernardić, Hrvoje Šimić i Zvonimir Troskot sudjelovali su u Kazahstanu na promatranju prijevremenih parlamentarnih izbora u okviru Kratkoročne promatračke misije Parlamentarne skupštine OESS-a. U promatračku misiju bilo je uključeno 60 izbornih promatrača iz OESS-a iz 24 države članice, zajedno s glavnim timom od 11 stručnjaka, 32 dugoročna promatrača i oko 250 kratkoročnih promatrača iz OESS-a.

Hrvatski parlamentarci promatrali su izbore u najvećem gradu Republike Kazahstan Almatyju, raspoređeni u dva tima te dali doprinos promatračkoj misiji s obrađenih 26 promatračkih mjesta.

Davor Bernardić istaknuo je da je demokracija proces koji zahtjeva stalnu pažnju i predanost svugdje pa tako i u Kazahstanu, da su primjetna određena dobrodošla poboljšanja, uključujući i ona koja se odnose na izborne zakone i da vjeruje da će Kazahstan nastojati raditi u smjeru demokratskog razvoja.

Hrvoje Šimić podržavajući zajedničku izjavu promatrača, ocijenio je da je konkurencija, posebno kod samonominiranih kandidata značajan napredak, ali da očito pravne i praktične prepreke i dalje ometaju potpuno otvorenu utrku među jednakima, tako da će u budućnosti objava rezultata za svako biračko mjesto biti važna za veću transparentnost i povjerenje javnosti.

Zvonimir Troskot koji je po prvi puta sudjelovalo u promatranju izbora u okviru međunarodne organizacije, također dijeli dojmove i ocjene parlamentaraca o izborima, naglašava da je posebno potrebna veća pozornost zaštiti temeljnih sloboda svih te da restriktivni medijski prostor i ograničena pokrivenost kampanje nisu odgovarali naporima kandidata da se uključe u dinamičnije natjecanje.

Iako dijele ocjene kolega promatrača, hrvatski promatrači ponijeli su iz Kazahstana dojmove o izuzetno srdačnim ljudima koje su susretali na biračkim mjestima i od strane članova biračkih odbora, promatrača kao i od birača. Kazahstan ostavlja dojam države jake gospodarske moći, gdje se značajno gradi i radi i široko je otvoren za svekoliku suradnju – zaključno su istaknuli Bernardić, Šimić i Troskot.

izvor: saborski zastupnik i član hrvatske delegacije OESS-a Hrvoje Šimić

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit