HPD “Lipa” Osijek s više od 1300 pjevača iz cijelog svijeta nastupio u Barceloni

Facebook
Twitter
Pinterest

 

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka postiglo je još jedan međunarodni uspjeh, ovaj put zapaženim sudjelovanjem u velikom glazbenom projektu Sing Along Concert „On Tour“ Barcelona, koji je od 29. svibnja do 2. lipnja 2019. godine u Barceloni provela ugledna svjetska organizacija Interkultur, trenutačno najveća i najutjecajnija institucija koja organizira mnogobrojna natjecanja i projekte s kulturnim predznakom na više kontinenata.
Naime, Lipa je primila službenu pozivnicu Interkultura, kao rezultat punih 20 godina uspješne suradnje s ovom organizacijom i činjenice da je prošle godine, na susretu svjetskih zborskih laureata 3. International Choral Celebration and Laurea Mundi, održanom u Budimpešti, Lipi dodijeljena titula svjetskih zborskih laureata s najvišom pohvalom i medalja za izvrstan umjetnički doseg.
Ovaj projekt Sing Along Concert „On Tour“ Barcelona okupio je niz odabranih kvalitetnih i višestruko nagrađivanih pjevačkih zborova iz svih krajeva svijeta, a HPD „Lipa“ bila je jedini hrvatski predstavnik. Okosnica projekta bila je gala izvedba glasovitoga monumentalnog djela Requiem talijanskoga skladatelja Giuseppea Verdija. Djelo je praizvedeno 22. svibnja 1874. godine, a izvedbom je ravnao sam skladatelj polučivši velik uspjeh. Točno 145 godina nakon praizvedbe, u subotu, 1. lipnja 2019., navečer u veličanstvenoj koncertnoj dvorani Palau de la Música Catalana u Barceloni, kapaciteta čak oko 2200 sjedećih mjesta, pod ravnanjem čuvenoga britanskog dirigenta Simona Halseya, te uz četvero vokalnih solista i uz instrumentalnu pratnju gotovo stotinu glazbenika profesionalnoga Orquestra Simfonica de Barcelona i nacional de Catalunya, zajednički je Requiem otpjevalo više od 1300 odabranih pjevača iz 20-ak zemalja svijeta (od Velike Britanije preko Rusije do Singapura i Tasmanije), među kojima i 50-ak lipašica i lipaša. Svojom sjajnom izvedbom oduševili su gledatelje te dobili višeminutne ovacije, što je jedinstven osjećaj kojega će svi izvođači dugo pamtiti. Valja podsjetiti kako je već u nekoliko navrata posljednjih godina Lipa uspješno sudjelovala u realizaciji nekoliko sličnih velikih glazbeno-scenskih djela na međunarodnoj i hrvatskoj sceni, no nikada kao dio ovako velikoga zbora u jedinstvenom glazbenom spektaklu.
Inače, lipašice i lipaši dobili su zbilja počasno mjesto na ovom velikom i važnom svjetskom događaju i projektu. Naime, Lipa je bila odabrana da, uz jedan zbor iz Katalonije i jedan zbor iz daleke Tasmanije, 29. svibnja 2019. nastupi na velikom koncertu otvaranja (Opening Concert) u punoj monumentalnoj Bazilici de Santa Maria del Pi u središtu Barcelone. Lipašice i lipašice su, zahvaljujući brojnim svjetskim nagradama i priznanjima, bili predstavnici ne samo Hrvatske, već i cijele jugoistočne Europe. Kombinacijom raznovrsnih hrvatskih i inozemnih skladbi učinili su to sjajno, zasluživši veliki pljesak te pohvale kritike i publike. Dapače, dirigentica prof. Valerija Fischbach, čak je zamoljena da podijeli i nekoliko autograma. Osim toga, Lipa je zapjevala na još nekoliko lokacija u Barceloni, pa čak i u zrakoplovu Croatia Airlinesa na putu iz Zagreba u Barcelonu, što je izazvalo pozitivne reakcije i simpatije brojne publike. Na taj način ponovno je izvrsno predstavila grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju, Slavoniju i Baranju te cijelu Hrvatske, okrunivši svoje višemjesečne napore.
HPD „Lipa“ zahvaljuje se Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, Ministarstvu kulture RH, Hrvatskom saboru kulture, članovima Upravnog odbora Lipe te svim sponzorima i donatorima koji su pomogli ovaj projekt. Posebno se zahvaljujemo svim građanima koji su nam u nedavnoj crowdfunding kampanji potporom i uplatom novčanih sredstava pomogli da zatvorimo financijsku konstrukciju za put i boravak u Barceloni.

 

Izvor: HPD “Lipa” Osijek

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit