Festival tradicije, kulture i gastronomije

Facebook
Twitter
Pinterest

Festival tradicije, kulture i gastronomije koji tradicionalno okuplja Hrvate iz više susjednih zemalja ispred Crkve Svetog Petra i Pavla u Topolju obilježit će ove dane.  Susret podunavskih Hrvata svake godine privlači sve više Hrvata iz Mađarske, Vojvodine i hrvatske Baranje, a kao i prethodnih godina gosti će biti i Hrvati iz Crne Gore. I ove godine u projektu sudjeluje i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim kulturno-umjetničkim društvom Vladimir Nazor iz Sombora te Hrvatskim nacionalnim vijećem iz Srbije.

Dan podunavskih Hrvata počinje danas (31. svibnja) Baranjskim bećarcem te novim programom „Vino i tambure“, a publiku će okupiti jedna od najvećih tamburaških ikona Zvonko Bogdan i njegovih 8 tamburaša.

– Posjetiteljima će se predstaviti 14 vinara, iz Baranje, Mohača i Vojvodine, kao i vinarija Zvonka Bogdana. Ono što posebno ističemo je da će se vino piti iz malih vinskih čaša od decilitra u spomen na generacije baranjskih vinogradara i podrumara. Osim toga, bit će i dječja smotra folklora, a zabavu će dalje nastaviti i tamburaški sastav Panonika, Hrvati iz okolice Sombora te Žeteoci – rekao je Mislav Matišić iz Turističke zajednice Osječko- baranjske županije.

Sutrašnji subotnji program počet će utrkama zaprežnih kola nakon čega slijedi jedna od najbrže rastućih gastronomskih manifestacija u ovom dijelu Slavonije i Baranje, Festival tista u svom četvrtom izdanju.

– U ponudi će biti rekordan broj jela, čak 40 koja će pripremati 18 ekipa iz 3 države. Nikad više porcija i nadamo se da će nas i vrijeme poslužiti. Stoga, ako ste mogućnosti, subota popodne je najbolji trenutak za upoznati bogatstvo Baranje i Bačke zato što osim gastronomskih užitaka kao što su lokšice, trganci, zavezanci i čikovi, vidjet ćete mnoštvo mladih ljudi u nošnjama, vidjet ćete konje, vidjet ćete zaprežne kola i nastupe folklornih društava uz sastav Banda Drvena iz Bačke te mohački orkestar Planina, na kraju slijedi zabava uz Royal bend iz Đakova – dodao je Matišić.

Program završava u nedjelju svečanom misom zahvalnicom u Crvi sv. Petra i Pavla u Topolju.

redakcijsko izvješće / foto: OBŽ

 

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit