Europski parlament o povećanju uštede energije, SLAPP tužbama, izvješćima o Albaniji i BiH te povećanju transparentnosti EP-a

Facebook
Twitter
Pinterest

Od danas do 13. srpnja u Strasbourgu će se održati plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak.

Novi ciljevi za povećanje uštede energije

Nakon današnje rasprave, u Europskom parlamentu sutra će se održati konačno glasanje o novim ciljevima uštede energije u EU-u kojima će se do 2030. godine smanjiti potrošnja energije za barem 11,7% putem mjera u različitim sektorima, kao što su javna uprava, zgrade, poduzeća i podatkovni centri.

Zaštita novinara od SLAPP tužbi

Zastupnici u Europskom parlamentu danas će raspravljati, a u utorak glasovati o stajalištu o pravilima za zaštitu novinara od pravnih postupaka čiji je cilj njihovo ušutkavanje. Nacrtom direktive utvrđuju se minimalni standardi zaštite od tužbi protiv javnog sudjelovanja (SLAPP) u EU-u ranim odbacivanjem tih predmeta, obvezivanjem tužitelja na pokrivanje troškova postupka i nepriznavanjem presuda trećih zemalja. Sutra će se u Europskom parlamentu raspravljati i o zasebnom izvješću o prijetnjama novinarima i medijima diljem svijeta.

Proširenje EU-a: Zastupnici u Europskom parlamentu procjenjuju napredak Albanije te Bosne i Hercegovine

Sutra će se raspravljati, a u srijedu glasovati o izvješću o Albaniji. Zastupnici pozdravljaju predanost Albanije integraciji u EU i opisuju je kao pouzdanog vanjskopolitičkog partnera te važnog geopolitičkog saveznika. Pristupni pregovori s tom zemljom službeno su otvoreni u srpnju 2022. U izvješću o Bosni i Hercegovini, zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju EU da ubrza proces pristupanja.

Priprema za unutarnje reforme u Parlamentu za jačanje transparentnosti

Zastupnici će u srijedu raspravljati o prijedlozima za poboljšanje pravila Parlamenta o transparentnosti, integritetu i odgovornosti, a o njima će glasovati u četvrtak. Izvješće je to Posebnog odbora ING2 čija je članica zastupnica Sunčana Glavak. Poziva se da se prijedlog predsjednice Metsole za reformu pravila Parlamenta u 14 točaka što prije provede u konkretnu akciju jer predstavlja važan prvi korak u procesu unutarnje reforme.

Zajednička rasprava „Spremni za 55%“ i napredak Europskog zelenog plana
Na dnevnom redu Europskog parlamenta danas je i zajednička rasprava o izvješćima iz paketa „Spremni za 55%“, među kojima su i nova pravila EU-a o uvođenju postaja za punjenje za automobile najmanje svakih 60 km i za čišće brodsko gorivo kako bi se smanjile emisije u prometnom sektoru. U srijedu će se raspravljati o međunarodnim obvezama EU-a i rizicima ugrožavanja zelene tranzicije.

Preporuke nakon krize izazvane pandemijom COVID-19
O konačnim preporukama za poboljšanje upravljanja krizama i pripravnosti EU-a za buduće zdravstvene krize raspravljat će se u utorak te glasovati u srijedu. Preporuke su usmjerene na četiri područja: zdravlje, demokracija i temeljna prava, socijalni i gospodarski učinci te globalni aspekti povezani s pandemijom.

Stroža pravila i potpora ženama žrtvama nasilja
Zastupnici u Europskom parlamentu žele osigurati veću potporu žrtvama, uključujući besplatnu pravnu potporu te pojačano prijavljivanje i prikupljanje dokaza. Pregovori s Vijećem započet će odmah po usvajanju stajališta Parlamenta.
O građanskoj inicijativi za prestanak testiranja kozmetike na životinjama
Danas će se raspravljati o europskoj građanskoj inicijativi „Spasimo kozmetiku bez okrutnosti“ koju je potpisalo gotovo 1,5 milijuna ljudi s ciljem zaštite i jačanja zabrane pokusa na životinjama.

Rasprave o stanju unije malih i srednjih poduzeća, zaključcima sa sastanka Europskog vijeća, ekološkom dizajnu, obilježavanje obljetnice genocida u Srebrenici
Rasprava na temu stanja unije malih i srednjih poduzeća održat će se u srijedu, a glasovanje je predviđeno u četvrtak. U srijedu ujutro zastupnici će procijeniti ishod Europskog vijeća od 29. do 30. lipnja, posebno nedavna događanja u Ukrajini i Rusiji. Eurozastupnici će u srijedu glasovati o novim nacrtima pravila o ekodizajnu kako bi održivi proizvodi postali norma u EU-u, uoči pregovora s vladama EU-a, a rasprava će se održati u utorak navečer. Isti dan, 11. srpnja, obilježit će se 28. godišnjica genocida u Srebrenici.

Radio Našice/S. Glavak

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit