Edukacija dužnosnika u pitanjima sukoba interesa

Facebook
Twitter
Pinterest

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije, danas, 11. studenog 2021. godine održana je edukacija dužnosnika s područja Osječko-baranjske županije u pitanjima sukoba interesa i podnošenja izvješća o imovinskom stanju, a održali su je predstavnici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na čelu s predsjednicom Povjerenstva Natašom Novaković koja je istaknula kako edukacije provode od rujna ove godine, ususret novom zakonu.

– Novi zakon o sprječavanju sukoba interesa je trenutno u izradi, a od 1. siječnja 2022. godine stupit će na snagu, međutim neće sadržavati značajne izmjene, osim dodanih obveza za dužnosnike. Primijetili smo da svaka županija ima svoje najčešće povrede, a što se Osječko-baranjske županije tiče, tu se prije svega radi o povredi imovinske kartice, načela i činjenici da mnogi dužnosnici zaboravljaju da ne mogu biti članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora tijekom i godinu nakon mandata. Kad govorimo o novom zakonu, velika je promjena ta što će dužnosnici postati i svi članovi uprava svih trgovačkih društava čiji je vlasnik lokalna uprava i samouprava, dakle nekoliko tisuća dužnosnika koji prvi puta stupaju na dužnost od sljedeće godine preuzet će dužnost podnošenja izvješća o svom imovinskom stanju. Smatramo da je to dobar iskorak, s obzirom da su i upozorenja s europske razine išla u smjeru najvećih koruptivnih radnji na lokalnoj razini – rekla je Novaković.

Edukaciji su nazočili zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić koji je zahvalio članovima Povjerenstva na dolasku u Osijek.

– Uvjeren sam da će edukacija koju su održali uvelike pomoći ne samo dužnosnicima koju su prvi puta počeli obnašati mandat, već i onima s višegodišnjim iskustvom, s obzirom da će im danas prenesene informacije sigurno pomoći u ispunjavanju njihovih obveza prema javnosti – kazao je Miletić i osvrnuo se na svoj mandat gradonačelnika Našica tijekom kojeg se susreo s ispunjavanjem imovinske kartice. Istaknuo je kako je najvažnije što uvijek postoji mogućnost da se obrati Povjerenstvu ako se pojave određene nedoumice.

– Transparentnost je važna za naše političko djelovanje i podatci koje Povjerenstvo od nas traži moraju biti dostupni.

javnosti na uvid – zaključio je Miletić.

izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit