“Doručak s gradonačelnikom” – zanimljiva i važna interakcija

Facebook
Twitter
Pinterest

Gradski savjet mladih Grada Našica danas je, u gradskoj vijećnici, organizirao ”Doručak s gradonačelnikom” za mlade i predstavnike udruga i organizacija mladih s područja Grada Našica. Radi se o projektu pokrenutom prošle godine, a koji omogućuje mladima izravnu komunikaciju s izvršnom i predstavničkom vlasti te iz prve ruke mogu dobiti sve informacije koje ih zanimaju, ali i dati svoje prijedloge za unapređenje kvalitete života mladih na području Grada Našica. Tako je bilo i na današnjem druženju. Uvodno je sve nazočne pozdravila predsjednica Gradskog savjeta mladih Ines Resler, a na ovom – kako su rekli – jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, organizatorima su čestitati predsjednik Savjeta za mlade Vlade RH Josip Jagodar i predsjednik Županijskog savjeta mladih Domagoj Ćorić.

Predstavnici udruga mladih u razgovoru s gradonačelnikom predlagali su svoje ideje za razvoj i život u našem gradu, a gradonačelnik Krešimir Kašuba odgovarao je na sva njihova pitanja i prijedloge te predstavio što je u gradu učinjeno od prošlogodišnjeg “Doručka s gradonačelnikom” pa do danas.

-Prošle godine bio je prvi “Doručak s gradonačelnikom”. Kako sam više puta rekao, često puta smo u proteklih godinu dana rekli – po prvi put. Tako smatram da će i ovo postati tradicijom. Nije floskula da Grad ostaje mladima, a ono što je najvažnije je sudjelovati u razvoju Grada sa svojim idejama, ali i potrebama, a to je ta interakcija između izvršne vlasti – Grada i  predstavnika udruga mladih kao skupine građana. Jako je bila zanimljiva i ocjena same Gradske uprave i mene kao gradonačelnika. S ocjenom sam jako zadovoljan i obećavam da ću samo nastaviti još više razvijati taj odnos s mladima i uopće s građanima.  Od prošlogodišnjeg “Doručka s gradonačelnikom” napravili smo niz toga što su mladi predlagali te smo pokrenuli projekte poput bazena. Svako drugo pitanje je i danas bilo za bazene. Naravno da mi nemamo svoj novac za izgradnju bazena, ali aktivno tražimo način da ih izgradimo i ja sam optimist i mislim da ćemo i to realizirati tijekom par godina. Ništa ne ide preko noći. Važno je bilo i pitanje zapošljavanja, ali i stambeno pitanje. U sljedećih godinu dana očekuju se POS-ovi stanovi, a imamo i privatne investitore s kojima imamo partnerske odnose i kojima izlazimo u susret da izgrade nove stanove. Radimo i na kriterijima za građevinska zemljišta koja ćemo po posebnim uvjetima dodjeljivati, odnosno prodavati našim mladim obiteljima. Ostala pitanja bila su vezana za uređenje grada i drago mi je da je većina zadovoljna s uređenjem, ali svatko ima još neke svoje dodatne primjedbe koje ćemo nastojati uvažiti. Jako je važno što smo stvorili interakciju s ovim drugim “Doručkom s gradonačelnikom”. Vidjeli smo anonimnu anketu koja pokazuje da u najvećem postotku idemo u dobrom smjeru, da su Našice siguran grad, da imaju dobar odnos s Gradskom upravom i gradonačelnikom, a ta anketa mi je izuzetno važna – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Predsjednica Gradskog savjeta mladih Ines Resler istaknula je kako je “Doručak s gradonačelnikom” pokrenut s ciljem da predstavnici udruga mladih i organizacija mladih s područja Grada Našica mogu iz prve ruke saznati rješenja za svoje probleme, predložiti svoje ideje i komunicirati s gradonačelnikom i gradskim vijećnicima koji se također odazivaju ovom projektu. To je iznimno važno zato što nijedan grad u Hrvatskoj zasad nema ovaj projekt koji mi kontinuirano provodimo. Često su političari nedostupni mladima ili određenim interesnim skupinama ljudi. Mi smo u Našicama pokazali da nije tako, da su i gradonačelnik i gradski vijećnici otvoreni za svaku suradnju s mladima i prihvaćaju njihove ideje i naravno, što je jako važno i što smo vidjeli na ovom “Doručku”, prijedlozi od prošle godine su krenuli u realizaciju kroz ovu godinu, tako da je jako važno čuti mišljenje javnosti – zaključila je Ines Resler.

Predsjednik Savjeta za mlade Vlade RH Josip Jagodar istaknuo je zadovoljstvo što je imao priliku sudjelovati u ovom jedinstvenom projektu, budući da na području Republike Hrvatske nema ovako dobrog primjera dobre prakse gdje gradonačelnik, tj. izvršna, vlast direktno ostvaruje kontakt s mladima. Pohvalio je Grad Našice, gradonačelnika, predsjednicu Savjeta koja je potaknula i inicirala ovaj događaj. Kako je rekao, oduševljen je ovim načinom da mladi imaju anketu i odmah nakon ankete gradonačelnik odgovara na ta pitanja i komentare. Ovaj događaj – najavio je – promovirat će kao dobar primjer u Hrvatskoj te će ga zagovarati i u ostalim općinama, gradovima i županijama, gdje god je moguće ostvariti interakciju između mladih i izvršne vlasti.

Predsjednik Savjeta mladih Osječko baranjske županije Domagoj Ćorić istaknuo je kako je ovo odlična inicijativa Savjeta mladih Grada Našica. -Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj gdje komunikacija nije jednosmjerna, već se gradonačelnik redovito odaziva na ovakve koordinacije. Mi smo htjeli doći i poduprijet ćemo ovaj projekt svaki put. Naša suradnja sa Savezom mladih Našica je na vrhunskoj razini. Cilj nam je bio i  predstaviti jedan projekt gdje uskoro krećemo s financijskom pismenosti mladih, edukacijom o EU fondovima, a cilj je naći i iskoristiti ovo što nam Europska unija pruža – rekao je Domagoj Ćorić.

O ovoj temi poslušajte u našem Dnevniku (danas u 16 sati) te Lokalcu (utorak u 14 sati).

tekst i foto: N.Pavlus

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit