Dora Pejačević – veliki kulturni brend Našica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u našem je gradu večeras predstavljen Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa “Izazovi baštine Dore Pejačević”, posvećen 135. godišnjici skladateljičinog rođenja i 35. obljetnici Osnovne glazbene škole u Našicama. Znanstveni skup u Našicama je održan 18. rujna 2020. godine. Organizatori predstavljanja su Gradska knjižnica Našice, Zavičajni muzej Našice i OGŠ Kontesa Dora Našice. Izdavači su Zavičajni muzej Našice i Osnovna glazbena škola Kontesa Dora Našice, a suizdavači Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama i Ogranak Matice hrvatske Našice. Sve nazočne uvodno su pozdravile ravnateljica Gradske knjižnice Silvija Šokić, ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Darija Vlajnić te predsjednica Udruge za hrvatsku povjesnicu i suautorica zbornika Renata Bošnjaković.

Urednica Zbornika “Izazovi baštine Dore Pejačević” Silvija Lučevnjak istaknula je da je Zbornik zavičajno izdanje koje se dugo čekalo.

– Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa “Izazovi baštine Dore Pejačević” je publikacija koju smo čekali dvije godine, s obzirom da je znanstveno-stručni skup održan 2020. godine. Mi smo odmah zamolili autore da nam predaju radove. Neke smo čekali malo duže, neko malo kraće, ali naravno, bilo je jako teško i završiti financijsku konstrukciju i organizaciju svega što je slijedilo na recenzijama radova, na odabiru ilustracija i na kraju na financiranju samog tiska. Ali, evo, nakon dvije godine ipak možemo reći – na sreću, sve se dobro završilo. Zbornik je pred nama i ono što mogu reći večeras je da ga nećemo samo predstaviti, nego i pokušati najaviti njegove nastavke. Znači, nadamo se da će znanstveno-stručni skup uslijediti iduće godine te će također rezultirati jednim zbornikom radova i da će to postati tradicionalna serijska publikacija jer je baština Dore Pejačević uistinu tolika da se uvijek može ponovno interpretirati, ponovno istraživati i valorizirati te predstavljati publici – istaknula je urednica Silvija Lučevnjak.  Zbornik je ilustriran fotografijama iz foto albuma 1985. godine koji je pratio 100. obljetnicu rođenja Dore Pejačević.

Recenzentica publikacije izv.prof.dr.sc. Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Jasminka Najcer Sabljak podsjetila je kako su na tom prekrasnom znanstveno-stručnom skupu 2020. godine okupljeni eminentni stručnjaci koji su, s područja glazbe, povijesti, umjetnosti i knjižničarstva, govorili o životu i radu Dore Pejačević.

-Možemo slobodno reći da je Dora Pejačević brend Našica jer se upravo na njezinom imenu i djelu dugi niz godina gradi kultura i umjetnost ovog grada. Pogledom u budućnost, u novom stalnom postavu Zavičajnog muzeja Našice bit će poseban segment, dokumentacijski i istraživački, koji će govoriti o Dori Pejačević. Kada smo kolegica Silvija Lučevnjak i ja, prije desetak godina, radile izložbu “Likovna baština obitelji Pejačević” koja je obišla Zagreb, Dubrovnik, Đakovo, Vukovar, Požegu, Šopron i Rumu, sjećam se da su mi često prilazili različiti gosti i govorili kako smo napravile izložbu o Dori Pejačević, a mi smo zapravo radile izložbu o likovnoj baštini obitelji Pejačević. Ipak, kada bi došli na izložbu svi su tražili lik Dore Pejačević i imali smo veliku sreću da je 2012. godine njezin portret Maksimilijana Vanke doniran Hrvatskoj, odnosno Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu, tako da nam je to olakšalo pokazati taj njezin lik kojeg smo tražili. Taj je portret obilježio izložbu, posebno izložbu koju smo radile u Galeriji “Klovićevi dvori”. Bez obzira što je bila priča i tema o slavonskom plemstvu, zapravo je Dora bila glavni motiv te izložbe kroz glasovir i njezin portret. Na taj način Našice i dalje trebaju prenositi njen lik i djelo jer to je ono što zapravo čini kulturu ovoga grada – zaključila je Jasminka Najcer Sabljak.

U glazbenom dijelu programa, Dorinu Canzonettu izvele su profesorice Osnovne glazbene škole Kontesa Dora – Ivana Novaković na violini i Vedrana Matić na klaviru.

tekst i foto: N.Pavlus

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit