Demografska slika Hrvatske od Strossmayera do danas

Facebook
Twitter
Pinterest

U organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku je (13. svibnja 2022. godine) u Auli Sveučilišta u osječkoj Tvrđi održan  znanstveni skup „Od Strossmayera do danas – demografska slika Hrvatske“. Sudionike skupa pozdravili su prorektor Sveučilišta prof. dr. art. Robert Raponja, voditelj Zavoda HAZU u Đakovu prof. dr. sc. Pero Aračić, voditeljica i upraviteljica Zavoda HAZU u Osijeku akademkinja Vlasta Piližota, pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose Grada Osijeka Sanda Pašuld i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, dok je skup vodila doc. dr. sc. Martina Harc, viša znanstvena suradnica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku.

– Demografija je za sve nas izuzetna važna i ne smije se olako shvaćati nego o njoj treba strateški promišljati i sustavno djelovati. Do sada je puno toga bilo samo na riječima, no gospodarstvo je ključ razvoja demografije, a svako novo radno mjesto je posebno vrijedno i u demografskom smislu. U svemu tomu vrlo važno je obrazovanje jer bez kvalitetnog obrazovanja nema ni razvoja gospodarstva, posljedično ni novih radnih mjesta, a sve to skupa je povezano s demografijom – rekao je zamjenik župana Josip Miletić te zahvalio predavačima na kvalitetnoj pripremi izlaganja o mislima i djelima Josipa Jurja Strossmayera i aktualnim događanjima i kretanjima.

U uvodnom dijelu skupa posebnu pozornost potaknulo je pitanje dr. sc. Pere Aračića koji je, između ostalog, kazao kako danas imamo hrvatsku državu, a hoćemo li za 50 godina imati hrvatski narod!?

– Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti od svoga osnutka 1861. godine do danas vodi brigu o demografiji. S obzirom na to da je pogotovo Slavonija i Baranja, odnosno istočna Hrvatska u postotku izgubila najviše stanovnika, nadamo se da će preporuke s ovoga skupa i građa koju ćemo kasnije objaviti poslužiti onima koji donose političke odluke da se poduzme i više nego što se inače poduzima – poručila je akademkinja Vlasta Piližota.

Znanstveni skup je potom nastavljen predavanjima. Tema izlaganja dr. sc. Drage Iličića bila je “Biskup Strossmayer i obitelj – pastoralna i demografska problematika unutar poslanica i okružnica, dr. sc. Dražen Živčić je govorio na temu „Demografske promjene u Hrvatskoj: od ekspanzije do depopulacije“, tema prof. dr. sc. Nenada Pokosa bila je „Općine i gradovi u Hrvatskoj – demografsko stanje i trendovi“, a akademika Anđelka Akrapa „Hrvatska u demografskoj perspektivi“, dok je naslov izlaganja prof. dr. sc. Pere Aračića bio „Strossmayerovo nadahnuće za društveno i crkveno djelovanje za demografski oporavak Hrvatske danas, sutra“.

izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit