Danas slavimo blagdan svetog Jurja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Sveti Juraj je kršćanski svetac i jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika, štuju ga i Muslimani i Romi. Njegovo štovanje je rasprostranjeno širom Europe, a neke ga zemlje štuju kao sveca zaštitnika. Zbog svojih religijskih uvjerenja dolazi u sukob sa zapovjednim strukturama u vojsci, a ubijen je za Dioklecijanovog progona kršćana 303. godine. Prema legendi, česte su slike i kipovi gdje Sveti Juraj pobjeđuje zmaja. Prikazuje se u odori rimskoga vojnika ili srednjovjekovnog viteza na bijelom konju. Zaštitnik je u opasnosti, a u ratarskim krajevima zaštitnik zemlje i usjeva te nebeski patron mnogih gradova i naselja poput Barcelone, Genove, Senja i Đurđevca itd. Zazivaju ga kod kožnih bolesti a zaštitnik je domaćih životinja, posebice konja, jahača, vitezova, poljodjelaca, farmera i seoskih gazda. Jurjevo je kroz tradiciju obilježavano kao pravi početak proljeća i gospodarske godine pa se s tim u vezi slavi na razne načine od paljenja krijesova do ukrašavanja blaga zelenim vijencima, blagoslova konja, povorke kroz sela i sl. U Hrvatskoj ga još nazivaju i Zelenim Jurjem.

foto: arhiva (Konjogojska udruga Dorat)

top music

Domaća TOP lista 10.07.2020.

TOP MUSIC – strane – srpanj

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit