Danas se obilježava Međunarodni dan djeteta

Facebook
Twitter
Pinterest

Danas se obilježava Međunarodni dan djeteta. Ovaj dan svake se godine u svijetu obilježava 1. lipnja, a želja je osvijestiti ulogu djece i njihovu vrijednost za budućnost društva. Neophodno je naglasiti važnost ostvarivanja dječjih prava, prava o kojima se počelo govoriti još 1925. u Ženevskoj deklaraciji o pravima djeteta, a koja su im zagarantirana Konvencijom o pravima djeteta 1989. godine.

Tijekom godina, provedba Konvencije o pravima djeteta doprinijela je unaprjeđenju života djece cijeloga svijeta. Tako je na globalnoj razini došlo do smanjenja smrtnosti djece u dobi ispod pet godina za više od 50%, broj pothranjene djece se prepolovio te su se sanitarni uvjeti poboljšali u odnosu na vrijeme donošenje Konvencije. Ipak, i dalje velik broj djece nema mogućnosti potpunog uživanja u djetinjstvu i ostvarenja svih prava. Velik broj djece živi u uvjetima siromaštva, bez dostupne mogućnosti polaženja škole, posebno u slabije razvijenim zemljama. Uslijed postojanja socioekonomskih razlika, nastaju i razlike i u tjelesnom i mentalnom zdravlju djece.

Iz javnozdravstvene perspektive neophodno je raditi na promicanju i zaštiti zdravlja djece od najranije dobi. Brojne prijetnje cjeloživotnom zdravlju djece, poput prekomjerne tjelesne mase i debljine danas su među globalno vodećih prioritetima javnog zdravstva. Tako na primjer, prema rezultatima istraživanja Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016., 20,9% djece u dobi 8 godina ima prekomjernu tjelesnu masu, dok njih 14% ima debljinu. Ovaj podatak, da svako treće dijete u Hrvatskoj ima problem prekomjerne tjelesne mase ili debljine, važno je shvatiti ozbiljno budući da su upravo prekomjerne tjelesna masa i debljina čimbenici rizika za razvoj danas vodećih kroničnih nezaraznih bolesti od čega u Hrvatskoj godišnje umire oko 90% ljudi. Osiguravanjem zdravstvene zaštite i skrbi, promicanjem zdravih stilova života, osiguravanje nutritivno kvalitetnih obroka u zdravstvenim, odgojno – obrazovnim i socijalnim ustanovama, prevencijom bolesti i ozljeda i brojnim drugim mjerama doprinijeti ćemo očuvanju i zaštiti zdravlja djece te smanjiti rizik za razvoj bolesti.

Međunarodni dan djeteta vrijeme je kad se podsjećamo da je omogućivanje ostvarivanja prava zagarantiranih Konvencijom o pravima djeteta svakom djetetu neophodno kako bismo osigurali napredak cijelog društva. Na svakome od nas je, da iz vlastite individualne kao i društvene uloge, zajedničkim radom i multisektorskom suradnjom osvijestimo na koji način izazovi današnjice i globalne promjene poput razvoja digitalnih tehnologija, okolišnih promjena, zaraznih bolesti, konflikata i migracija utječu na djecu te pokušamo njihove nepovoljne utjecaje smanjiti na najmanju moguću mjeru i usmjeriti se promicanju zdravog razvoja svakog djeteta kako bi osigurali njihovu dobrobit u bližoj i daljoj budućnosti.

Radio Našice/HZJZ/pixabay

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit