Danas obilježavamo Dan sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U Nemetinu je 14. kolovoza 1992. godine izvršena najveća razmjena ratnih zarobljenika, te je iz srbijanskih logora na slobodu stiglo 714 logoraša, hrvatskih branitelja i civila. Mnogi su i po punih devet mjeseci proveli po raznim logorima i zatvorima na području Srbije (Stajićevo, Begejci, Niš…) gdje je ubijeno više od 300 osoba, većina uslijed i zbog batinanja i zlostavljanja. Najmlađi zatočenik bilo je dijete od šest godina, a najstarijem je bilo 90 godina.
U spomen na taj dan Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza kao Dana sjećanja na zatočene i nestale, a preživjeli logoraši i obitelji nastradalih okupljaju se tog dana na mjestu razmjene 1992. godine, odnosno danas kod spomen obilježja Vrata slobode u Nemetinu, dok se svečani program održava u Vukovaru.
U ime Osječko-baranjske županije današnjem obilježavanju Dana sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora i 28. obljetnice razmjene logoraša kod Nemetina u 9 sati i 30 minuta, nazočit će župan Ivan Anušić.
Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kroz srbijanske logore prošlo je 30.000 hrvatskih branitelja i civila.

tekst: Asja Godžirov Kurilj

foto: arhiva

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – rujan

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit