Danas, na blagdan sv.Lucije, u mnogim krajevima sije se pšenica

Facebook
Twitter
Pinterest

Danas je u kalendaru sv. Lucija od Sirakuze, kršćanska mučenica. Prema jednoj predaji izvađene su joj oči, a narodna tradicija je povezala ugaslu svjetlost njezinih slijepih očiju s najdužom noći zimskog sunčeva ciklusa. Pripisivali su joj posebnu moć – sveta Lucija bi zimskom suncu povratila snagu – svjetlost, da bi moglo ponovno zagrijati promrzlu zemlju iz koje bi niknuli novi plodovi. Stoga se Lucija prvenstveno smatra zaštitnicom slijepih i slabovidnih. Kroz svu kršćansku povijest štuje se kao mnogostruka zaštitnica: ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

Uz spomendan sv. Lucije u narodu je bilo raznih običaja. Pa su tako na sam dan, ali i večer uoči djeca i mladi u manjim skupinama obilazili od kuće do kuće noseći izdubljenu bundevu kojoj bi izrezali šupljine u obliku očiju, nosa i usta i osvijetlili je svijećom dajući joj sablasni izgled. Bundevu su dizali do prozora i njome plašili djecu, govoreći “Ide baba Luca, po selu se smuca”. Tako bi izmamili domaćine da im otvore vrata i da im daruju jabuke, novac i sl.

U mnogim hrvatskim krajevima na današnji dan siju pšenicu, kako bi ozelenila do Božića, a zelenilom se prizivala plodnost i obilje u nadolazećoj godini.
Do danas je u narodu ostao običaj praćenja vremena od sv.Lucije do Božića. Tih 12 dana predstavlja mjesece u godini, a vjerovalo se da će svaki mjesec u sljedećoj godini donijeti vrijeme kakvo je bilo određeni dan do Božića.

Svima koji nose ime Lucija ili Lucijan čestitamo imendan!

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit