Crkva slavi arkanđele – svetog Mihaela, Gabriela i Rafaela

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Danas se u katoličkoj crkvi slave arkanđeli – sveti Mihael, Gabriel i Rafael.

Velikog arkanđela Mihaela jednako živo štuje istočna i zapadna Crkva. Mnogi ga štuju kao svoga zaštitnika, a Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom radiologa. U Hrvatskoj ga posebno štuju pripadnici policije čiji je zaštitnik.
Sv. Gabrielu je, kao i Mihaelu, pučka pobožnost namijenila ulogu čuvara crkvenih vrata, koji priječi demonima ulaz u Božji hram. Papa Pio XII. 1. travnja 1951. proglasio ga je nebeskim zaštitnikom telekomunikacija.
Sv. Rafael zaštitnik je ljekarnika, putnika, iseljenika te duševnih i tjelesnih bolesnika, posebno slijepih i slabovidnih osoba te mnogih naselja i župa.

Uz današnji dan u narodu ima brojnih izreka vezanih uz vrijeme od kojih neke kažu:” Ako je uoči Miholja vedra noć, zima će imati veliku moć. Kiša Miholja, do Božića blaga zima.”

Proštenje je danas u Seoni gdje je sveta misa u 11 sati.

 

tekst: T.Justić, foto: arhiva

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit