Crkva Gospe Voćinske uzdignuta na čast bazilike

Facebook
Twitter
Pinterest

Požeška biskupija primila je od Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata Dekret kojim se Crkvi biskupijskog svetišta u Voćinu dodjeljuje naslov manje bazilike. Svečanost proglašenja bazilike održat će se u Voćinu na blagdan Gospe Voćinske, 21. kolovoza ove godine, prigodom glavnog hodočašća vjernika u to marijansko svetište, a predvodit će ga apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Bit će to ujedno i slavlje spomena 25. obljetnice Požeške biskupije koju je utemeljio sv. Ivan Pavao II. i 25. obljetnice Voćina kao glavnog biskupijskog svetišta. Sliku Gospe Voćinske okrunio je isti sveti Papa u Osijeku na svom trećem pastoralnom pohodu Hrvatskoj 2003. godine. Proglašenje svetišne crkve u Voćinu bazilikom još je jedna snažna poveznica mlade Požeške biskupije s nasljednikom sv. Petra i Apostolskom stolicom u Rimu.

Voćin je najveće marijansko svetište u sjevernom dijelu Hrvatske, od Marije Bistrice do Aljmaša, smješteno u izvanredno lijepom prirodnom okolišu podno Papuka, geoparka pod zaštitom UNESCO-a. Spomenuta crkva izgrađena je u drugoj polovici 15. stoljeća. U vrijeme osmanlijske vladavine bila je zapuštena, nakon oslobođenja obnovljena, da bi u II. svjetskom ratu bila oštećena i tek 60-tih godina prošlog stoljeća popravljena, a u domovinskom ratu razorena.

Zahvaljujući sačuvanoj dokumentaciji crkva je rekonstruirana ugledala svoj novi sjaj te je jedno od najvećih kasno gotičkih zdanja u ovom djelu Europe. U službi je marijanskog svetišta, koje privlači brojne vjernike iz Požeške biskupije i šire, s hodočašćima djece, mladih i zdravstvenih djelatnika u mjesecu svibnju, a potom je u mjesecu lipnju hodočašće starijih osoba, za Veliku Gospu hodočaste obitelji s brojnom djecom, zatim dva najbrojnija hodočašća: na blagdan Gospe Voćinske, 21. kolovoza vjernika iz Posavine, Požeštine i Zapadne Slavonije a na Malu Gospu, 8. rujna iz Slavonsko-podravskog dijela Požeške biskupije. Hodočašća završavaju 13. prosinca na godišnjicu razaranja svetišne crkve i ubojstva 47 nedužnih civila, kada svetište pohađaju hrvatski branitelji i drugi vjernici.

Uzdignuće voćinske crkve na dostojanstvo bazilike na svoj je način priznanje vjeri brojnih naraštaja čiji je duh bio jači od svih povijesnih stradanja, kao i onima koji su dali svoje živote za našu slobodu.

 

izvor: Požeška biskupija

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit