Blagdan je Sveta tri kralja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Danas je blagdan Sveta tri kralja koji je u Hrvatskoj državni blagdan. Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, Baltazar, Melkior i Gašpar, koji su se, prema evanđelju, došli u Jeruzalem pokloniti Isusu nakon rođenja. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan – kao Bogu, zlato – kao kralju i plemenitu mast, smirnu – kao čovjeku. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja. Sveta tri kralja ili Bogojavljanje je najstariji blagdan božićnog svetkovanja koji obiluje običajima. Jedan od najznačajnijih je blagoslov domova. Uoči blagdana običaj je da se obavi svečani blagoslov vode, zbog čega se u nekim krajevima naziva i Vodokršće. Svete mise danas se služe u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog nedjeljnim rasporedom. Slavi se i Dan Svetog Djetinjstva, a milodari se prikupljaju za siromašnu djecu u misijama.

 

tekst: T.Justić

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit