Blagdan je Sveta tri kralja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Danas je blagdan Sveta tri kralja koji je u RH državni blagdan. Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar; u Bibliji se ne navode imena. Prema Evanđelju po Mateju, došli su s istoka u Jeruzalem, prateći betlehemsku zvijezdu, kako bi se poklonili Isusu. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan – kao Bogu, zlato – kao kralju i plemenitu mast smirnu – kao čovjeku. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.

Sveta tri kralja ili Bogojavljanje je najstariji blagdan božićnog svetkovanja koji obiluje običajima. Jedan od najznačajniijih je blagoslov domova. Uoči blagdana običaj je da se obavi svečani blagoslov vode, zbog čega se u nekim krajevima naziva i Vodokršće. Blagoslov vode u župnoj crkvi sv. Antuna Padovasnkog bio je jučer u 18:15.

Svete mise u župnoj crkvi sv. Antuna Padovasnkog danas su po nedjeljnom rasporedu, a u filijalama su mise u Breziku i Donjoj Motičini. Slavi se i Dan Svetog Djetinjstva, a milodari se prikupljaju za djecu u misijama.

 

redakcijsko izvješće, foto: arhiva

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – listopad 20

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

07.10.2020.

14.10.2020.

21.10.2020.

28.10.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit