Biografija: Toše Proeski

Facebook
Twitter
Pinterest
ImageMeđu brojnim instant zvijezdama glazbenog svijeta i kvazi pjevačima, Toše Proeski se izdvajao iz mase kao nevjerojatni talent i velika međunarodna zvijezda sa samo 26 godina. Za sebe je često govorio kako 'postoji zbog publike', dok su mu kritike uvijek bile manje važne. Omiljen među kolegama glazbenicima i obožavan od strane tisuća obožavatelja, Toše Proeski bio je i ostat će jedan od najsvjetlijih trenutaka pop glazbe na ovim prostorima.

Među brojnim instant zvijezdama glazbenog svijeta i kvazi pjevačima, Toše Proeski se izdvajao iz mase kao nevjerojatni talent i velika međunarodna zvijezda sa samo 26 godina. Za sebe je često govorio kako 'postoji zbog publike', dok su mu kritike uvijek bile manje važne. Omiljen među kolegama glazbenicima i obožavan od strane tisuća obožavatelja, Toše Proeski bio je i ostat će jedan od najsvjetlijih trenutaka pop glazbe na ovim prostorima.
Toše je rođen kao Todor Proeski 25. siječnja 1981. u Kruševu, a otkako se 1996. pojavio na glazbenom festivalu Melfest, njegova je karijera išla uzlaznom putanjom. Nije čudo da su se za njega otimali najcjenjeniji skladatelji s prostora bivše Jugoslavije. Od Želja Joksimovića i Leontine Vukomanović do Marine Tucaković i Mire Buljana. Primjećujete? Makedonija mu ni na počecima nije bila dovoljno prostrana. Sasvim logično, 2004. predstavljao je Makedoniju na Eurosongu. Ipak, tvrde oni koji su pratili njegove spektakularne nastupe uživo, najbolje koncerte održavao je upravo u Makedoniji. Koncert po kiši u Skopju 2005. fanovi i danas pamte kao fantastično glazbeno iskustvo s izvrsnim (i školovanim) pjevačem u top formi. Hrvatska publika pamti ga po velikim hitovima s kojima je dvaput poharao Radijski festival, ali i po prijateljstvu s Tonyjem Cetinskim i Antonijom Šolom. Toše ih je oboje, prema njihovim priznanjima, razoružao svojom otvorenošću i iskrenošću. Uz to, pjesma 'Srce Nije Kamen' bila je takav hit zabavne glazbe kakav već godinama nisu imali Severina ili Magazin. Pomoglo je i to što je pjesma na špici RTL-ove serije Zabranjena ljubav. Ljudske kvalitete u mladom Makedoncu prepoznao je i UNICEF koji ga je 2004. proglasio ambasadorom dobre volje, a kad je HRF-u dodao i pobjedu na Beofestu, bilo je jasno da je Toše postao prava zvijezda. Do 26. godine snimio je sedam albuma, upravo je promovirao sedmi, 'Igre Bez Granica'.
Tijekom karijere snimao je s najvećim makedonskim (Esma Redžepova), srpskim (Željko Joksimović) i hrvatskim (Tony Cetinski) zvijezdama, no uvijek se rado i besplatno odazivao na humanitarne akcije. Njegov pretposljednji album je zbirka narodnih makedonskih pjesama čime je Toše pokazao da unatoč međunarodnoj slavi nije zaboravio odakle dolazi. Uz to, treba li napominjati da su zgodnog Tošu pratile horde obožavateljica gdje god bi se pojavio? Već dugo se na estradi nije pojavio netko poput njega – mlad, zgodan, talentiran i dobroćudan. Na žalost, umjesto da postane novi Gibonni, Toše je postao novi James Dean. Njegov život završio je u prometnoj nesreći na autocesti kod Nove Gradiške, a brojni fanovi i dalje su u nevjerici. Prigodno, posljednji veliki koncert Toše je održao u Skopju, na stadionu. Okupljene je i ondje po tko zna koji put pozdravio sa svojim omiljenim pozdravom: 'Sve vas volim!'
Na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada Media servisa koja je 27. prosinca 2007. održana u Zagrebu,  nagrada za pjevača godine postuhmno je dodijeljena Toši Proeskom. Nagradu za tragično preminulog makedonskog pjevača preuzeo je veleposlanik Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj gospodin Stojan Rumenovski. Inače, nagrade Media servisa dodijeljene su u pet kategorija: za osobu godine, političara, poduzetnika, sportaša i glazbenika godine, a u izboru za najznačajnije ličnosti u 2007. godini sudjelovalo je više od 200 novinara, urednika, kolumnista i članova uprava svih značajnijih hrvatskih medija i institucija.
U čast Toši Proeskom, Hit Records objavio je limitiranu seriju albuma 'Igra Bez Granica' koji je izašao krajem studenoga 2007., a na kojem se ljubaznošću Award Entertainmenta nalaze i dvije bonus pjesme na makedonskom jeziku – 'Igra Bez Granica' i 'Još I Danas Zamiriši Trešnja'.

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit