Policija savjetuje kako se zaštititi od krađe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

 

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko–baranjske evidentirano je četrnaest prometnih nesreća. U tri prometne nesreće tri su osobe lakše ozlijeđene, a preostalih jedanaest nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu. Sedam se dogodilo na području Osijeka, četiri na području Belišća, dvije na području Đakova, a jedna na području Našica.

Nadalje, policija je izvijestila da je nepoznati počinitelj, između 20. travnja i 11. svibnja, ušao u obiteljsku kuću u Vukojevcima i ukrao više tisuća kuna.

Između 7. i 9. svibnja nepoznati je počinitelj ušao u obiteljsku kuću u Koški i ukrao novčanik s nekoliko desetaka tisuća kuna.

U prijepodnevnim satima 12. svibnja nepoznati je počinitelj na auto tržnici u Osijeku 83-godišnjaku ukrao novčanik s dokumentima i više tisuća kuna.

Policija traga za nepoznatim počiniteljima.

Iz policije kažu kako njihova iskustva govore da provalnici dobro znaju kada u Vašem domu nema nikoga. Provalne krađe su najrasprostranjeniji oblik teških krađa, pomno se planiraju i odabiru objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalaze vrijedna roba i novac.

POLICIJA SAVJETUJE KAKO SE ZAŠTITITI:

 • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.
 • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).
 • Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj.
 • Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo.
 • Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu.
 • Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.
 • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.
 • Vrijedne predmete ne ostavljajte u neposrednoj blizini prozora i vrata.
 • Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.
 • Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.
 • Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi. Pokušajte provjeriti i saznati što hoće. Ako se osobe predstavljaju kao zaposlenici „HEP-a, Vodovoda, Pošte“ ili pak dimnjačari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu.
 • Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.

Iz policijskog izvješća doznajemo i kako se nepoznata ženska osoba, u više navrata od 26. travnja do 29. prosinca 2019. godine, telefonom obratila 34-godišnjaku i tražila novčanu pomoć za bolesnu djecu. Nakon toga, 34-godišnjak je u Osijeku u više navrata na njezin račun uplatio više desetaka tisuća kuna.
Nadalje, u prijepodnevnim satima 10. svibnja nepoznati je počinitelj došao u obiteljske kuće 80-godišnjaka, a potom i 62-godišnjaka u Višnjevcu, predstavio se kao prijatelj osobe od koje inače kupuju drva za ogrjev. Rekao im je da se osobi koja im dovozi drva pokvarilo vozilo. Potom je od 80-godišnjaka i 62-godišnjaka zatražio više stotina kuna za popravak vozila, a za uzvrat će im prijatelj dovesti drva za ogrjev. Nakon što su mu dali novac, počinitelj se udaljio ne isporučivši drva.

U poslijepodnevnim satima 11. svibnja nepoznati je počinitelj došao i u obiteljsku kuću 75-godišnjaka u Višnjevcu i također se predstavio kao prijatelj osobe od koje 75-godišnjak kupuje drva za ogrjev. Rekao je 75-godišnjaku da se pokvarilo vozilo kojim prijatelj dovozi drva te je zatražio nekoliko stotina kuna za popravak, a zauzvrat će mu prijatelj dovesti drva za ogrjev. Nakon što je primio novac, počinitelj se udaljio ne isporučivši drva.
Policija traga za nepoznatim počiniteljima.

 • Iz policije kažu kako je čest slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično) ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. U svakom slučaju prijevare, prevaranti traže novac za sebe ili nekog drugog. Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari.
  U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane:
 • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,
 • ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,
 • zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,
 • zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),
 • ukoliko osoba zatraži novac, pozivajući se na zajedničkog poznanika, obavezno provjerite s poznanikom da li je to istina,
 • odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.
 • Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

Iz izvješća doznajemo i kako je u prijepodnevnim satima 12. svibnja u stanu u Ulici svete Ane u Osijeku došlo do zapaljenja pećnice. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a nastala je materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Policija nadležnom državnom odvjetništvu podnosi izvješće.

U večernjim satima 12. svibnja građanin je u Belišću pronašao torbu s više komada tromblonskih mina, više komada ručnih bombi, nekoliko komada tromblonskih metaka, upaljač za eksploziv i nekoliko stotina komada raznog streljiva.
Iz policije podsjećaju građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.
Policija poziva sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Policija moli građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.
Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Izvor: PU osječko-baranjska

top music

Domaća TOP lista 10.07.2020.

TOP MUSIC – strane – srpanj

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit