Održan panel “Turizam i lokalni proizvodi”

 

U Muzeju okusa u Osijeku jučer je održan panel pod nazivom “Turizam i lokalni proizvodi” u kojem su Istra i Slavonija ispreplele svoju gastro i eno ponudu, ali i znanja i iskustva o hrani, vinu i turizmu. Sudionici panela razgovarali su o značaju i ulozi enogastronomske tradicijske baštine u suvremenoj turističkoj ponudi kao i o ulozi autohtonih, lokalnih proizvoda u formiranju kvalitetne i jedinstvene turističke ponude.

Prednost Slavonije leži u autohtonim, starim jelima koja su se nekada davno pripremala isključivo od namirnica sa slavonskih i baranjskih polja. Dio tradicijskih i gotovo zaboravljenih recepata naših baka, kaže Tomica Đukić, glavni kuhar Hotela Osijek i kuhar Hrvatske nogometne reprezentacije, zapisao je dok je obilazio brojna seoska domaćinstva Osječko-baranjske županije.

Povezivanje Istre i Slavonije, kažu gosti iz Istre, ostvarivo je na više načina. Slavonci su i dobri radnici i gosti, a ljeti im je upravo Istra jedna od zanimljivijih turističkih destinacija. Osnaživanjem turističkih kapaciteta Slavonije i Baranje te organizacijom upravo ovakvih panel rasprava i prezentacija cilj nam je učiniti Slavoniju vidljivijom i što poželjnijom kontinentalnom destinacijom za goste iz Istre – zaključuju Istrani.

– Nema pršutara u Istri koji ne koristi sirovinu iz Slavonije, a najviše iz Osječko-baranjske županije. Pokrenuli smo sajam i omogućili da slavonski proizvođači dolaze u Istru. Jedan je proizvođač lani prodao cijeli kombi kulena, njih 300-tinjak, u manje od dva dana – ispričao je Mario Bratulić, načelnik općine Sv. Petar u Šumi i utemeljitelj sajma „S klobasicom u EU“.

Istra se turistički počela razvijati prije gotovo četvrt stoljeća, danas su vrhunska destinacija za turiste diljem Europe. U Slavoniji se turistička ponuda razvija tek posljednjih godina, no potencijali koje ima pet slavonskih županija puno su veći od onih s kojima su svoju turističku priču započeli Istrani. Poljoprivredna proizvodnja, OPG-ovi i ekološki uzgojena hrana temelj su za kvalitetnu turističku ponudu kontinenta. Slavoniji je to prednost, Istri nedostatak. Upravo se zato Istrani okreću prema ekološkom uzgoju jer im nedostaje poljoprivrednih površina.

Osječko-baranjska županija pod ekološkom proizvodnjom ima oko 25 % poljoprivrednih površina što ju čini predvodnicom ekološke proizvodnje u Hrvatskoj. Razvoj poljoprivredne infrastrukture omogućit će još intenzivniju proizvodnju kako bi uspješno pratila rast i smještajnih kapaciteta i broja gostiju koji se posljednjih godina događa u Slavoniji.

– Uz dobru hranu i gostoprimstvo Slavonija se prometnula u ozbiljnu enološku destinaciju što je vidljivo prema povećanom broju gostiju te povećanju broja vinarija i vinskih manifestacija – istaknula je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Viziju razvoja turističke ponude kroz autohtonu gastronomiju i enologiju, ali i druge turističke posebnosti našeg kraja poput Kopačkog rita, vjerskog, kulturnog, lječilišnog, lovnog i ribolovnog turizma Osječko-baranjska županija provodi kroz Upravni odjel za kontinentalni turizam i aktivnosti županijske turističke zajednice. Vlada RH također kroz Projekt Slavonija stavlja naglasak na razvoj kontinentalnog turizma što čini dodatni „vjetar u leđa“.

– Slavonija je geografski izvrsno smještena i prometno povezana. U Osijek možete doći rijekom, cestom, željeznicom i zrakom. Obnova i izgradnja svih prometnih pravaca su investicije koje dolaze s nacionalne razine i tu se vide značajni pomaci. HŽ je najavio modernizaciju željezničkih pravaca prema Slavoniji, nastavlja se izgradnja Koridora 5C u punom profilu, država će uložiti značajnija sredstva u Zračnu luku Osijek – rekao je župan Anušić te dodao kako sinergijskim radom državne, lokalne i regionalne vlasti te OPG-ova i djelatnika u turizmu na području Slavonije i Branje, kao i uvažavajući iskustva kolega iz Istre, Slavoniju možemo učiniti poželjnom kontinentalnom destinacijom.

Na panelu je naglasak stavljen i na istarski primjer zaštite autohtonih pasmina poput ovce, koze i istarskog goveda s ciljem očuvanja zavičajnog identiteta, za što potencijali postoje i u Slavoniji. Poticanjem proizvodnje autohtonih pasmina daje se dodatna vrijednosti regiji kao turističkom proizvodu.
Nakon panela održana je Gourmet večera gdje su u nekoliko sljedova istarski i slavonski kuhari sljubljivali vino i delicije dvaju regija.

 

Izvor: OBŽ

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

05.02.2020.

12.02.2020.

19.02.2020.

26.02.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit