4. Svjetski dan siromaha, 15. studenoga 2020.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Svjetski dan siromaha ustanovio je papa Franjo na završetku godine Jubileja milosrđa 2016. te odredio da se slavi na 33. nedjelju kroz godinu. Ovogodišnji 4. Svjetski dan siromaha obilježava se danas pod geslom Pruži svoju ruku siromahu.

„Pružena ruka je znak koji izravno upućuje na bliskost, solidarnost i ljubav… Ova pandemija stigla je iznenada i zatekla nas nespremne, izazvavši snažan osjećaj zbunjenosti i bespomoćnosti. No, siromašnima se nikada nije prestalo pružati ruku. Time dajemo svjedočanstvo da smo spremni prepoznati siromaha i pružiti mu pomoć kad mu je potrebna… Ovaj trenutak kroz koji prolazimo poljuljao je mnoge naše sigurnosti. Osjećamo se siromašnijima i slabijima jer smo iskusili osjećaj vlastite ograničenosti i doživjeli da nam se ograničavaju slobode. Gubitak posla, nemogućnost susretanja dragih nam osoba, kao i izostanak uobičajenih međuljudskih odnosa iznenada su nam otvorili oči za horizonte koje smo odavno prestali primjećivati uzimajući ih zdravo za gotovo.“, ističe Papa u svojoj poslanici prigodom Svjetskog dana siromaha.

Prilagodivši se situaciji uvjetovanoj pandemijom koronavirusa i posljedicama razornog potresa, koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, Caritas Zagrebačke nadbiskupije nastoji pridonositi uklanjanju ili barem ublažavanju nevolja onih koji su najviše pogođeni. Posebno smo usmjereni na starije i nemoćne te na one čiji su domovi stradali u potresu. Kroz mrežu župnih Caritasa posljednjih smo pola godine podijelili 50 tona pomoći u prehrambenim namirnicama i higijenskim artiklima u protuvrijednosti od 600.000 kuna. Uz pomoć donatora, Hrvatskog Caritasa i Zagrebačke nadbiskupije za 79 obitelji stradalih u potresu podijelili smo 790.000,00 kuna u vidu vaučera za kupnju građevinskog materijala i bijele tehnike. S obzirom na velike potrebe stradalih, Zagrebačka nadbiskupija je prigodom Svjetskog dana siromaha stavila Caritasu na raspolaganje dodatna sredstva u iznosu od 500.000,00 kuna za pomoć obiteljima čiji su domovi potresom oštećeni, želeći putem svoga Caritasa pružiti potporu i financijsku pomoć najpotrebnijima – istaknula je Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa.

izvor: zg-nadbiskupija.hr

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit