30.obljetnica ustroja Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata Orahovica – Našice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

 

U Našicama je danas obilježena  30. obljetnica ustroja  Specijalne jedinice policije iz Domovinskoga rata Orahovica-Našice. Pripadnici jedinice položili su vijenac i upalili svijeće kod kipa Majke Božje u dvorištu Župne crkve sv. Antuna Padovanskog u Našicama. – Specijalna jedinica policije ”ORAO” vod u Našicama i Orahovici ustrojen je 6.ožujka 1991. godine te je kroz jedinicu tijekom Domovinskog rata prošlo 250 pripadnika specijalne policije, što aktivnih što pričuvnih sastava MUP-a Republike Hrvatske – podsjetio je predsjednik Udruge Davor Solić i dodao da su pripadnici jedince aktivno sudjelovali u obrani domovine na mnogim bojištima, na prvim crtama obrane. Specijalna jedinica policije ”Orao” vod Orahovica i Našice sudjelovala je u prvoj akciji “Borovo selo”, u razbijanju četničkih barikada u Baranji, Dardi i Dalju, u trodnevnom oslobađanju Vojarne u Našicama od JNA, u Operaciji ””Otkos 10” , u vojno-redarstvenoj operaciji ”Papuk-91” , u provedbi akcije ”Trokut”- čišćenje oslobođenog područja od zaostalih četničkih snaga. Specijalna jedinica policije ”ORAO” vod Orahovica- Našice sudjelovala je i u akcijama na pakračkom području. Borbeno djeluje od Gospića – ”Visočice” i Medačkog Džepa sve do Zadra i Zadarskog zaleđa gdje borbeno djeluje u VRA ”Poskok 1” i ”Poskok 2”, sudjeluje u akcijama na Dubrovačkom području, a pripadnici jedinice obavljaju i ostale policijske poslove kao pripadnici Specijalne policije MUP-a na području RH. Specijalnom jedinicom policije ”ORAO” vodovima Orahovica i Našice tijekom postojanja zapovijedali su Stevo Ivić, Pero Jelaš, Branko Horvatin, Zdenko Minarik i Saša Šteković. Brojni pripadnici ove Specijalne jedinice policije sudjelovali su u najvećim vojno-redarstvenim operacijama i simbolima Domovinskog rata u hrvatskoj povijesti, akciji ”Bljesak ” i ”Oluja” – podsjetio je Davor Solić.
Pripadnicima Specijalne jedinice, u ime Grada Našica, jubilej je čestitao predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba istaknuvši njihovu veliku ulogu u Domovinskom ratu. Naglasio je značajnu ulogu pripadnika jednice koji kroz školski program promiču istinu o Domovinskom ratu. Proslavi jubileja bio je nazočan i saborski zastupnik Hrvoje Šimić. Nakon molitve kod kipa Majke Božje, u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, održana je i sveta misa za pripadnike Specijalne jedinice policije ”ORAO” koju je predvodio župnik i gvardijan fra Petar Cvekan. Proslava jubileja bit će nastavljena tijekom godine: uz izlaganje ratnog puta postrojbe, bit će organizirano predstavljanje foto-monografije ”Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990-1996”, svečano postrojavanje i odavanje počasti Domovini. Tijekom travnja-lipnja 2021. otvorit će se Edukacijska dvorana u prostorijama Udruge u sklopu Spomen sobe Specijalna policija u domovinskom ratu u Orahovici u Ulici Stjepana Mlakara 3.

tekst i foto: Asja Godžirov-Kurilj

top music

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit