27. “Slovenčina moja” pokazala važnost njegovanja slovačkog jezika

Facebook
Twitter
Pinterest

Literarno-recitatorsko-dramska smotra “Slovenčina moja” ove je godine obilježila 27. godinu. Domaćin državne manifestacije koja se svake godine održava u drugoj školi i predstavlja učeničke aktivnosti na slovačkom jeziku, bila je Osnovna škola “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac. U u organizaciji je, uz Slovački centar za kulturu Našice, sudjelovala i Matica slovačka Jelisavac.

Dobrodošlicu učenicima-sudionicima smotre i svim dragim gostima poželjela je ravnateljica škole-domaćina Ljerka Ćorković. Posebno je pozdravila: gradonačelnika Našica Krešimira Kašubu, predsjednika Saveza Slovaka u RH Mirka Vavru, predsjednicu Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Anu Legčević, ravnateljicu OŠ kralja Tomislava Našice Vlatku Zahirović, predsjednika Matice slovačke u Jelisavcu Danijela Kubalu, predsjednika Matice slovačke u Jurjevcu Punitovačkom Franju Drgu, umirovljene učitelje slovačkoga jezika Branku Kandžera i Josipa Kvasnovskog te
djelatnice Slovačkog kulturnog centra Našice – ravnateljicu Sandru Kralj Vukšić i kustosicu Tatjanu Seničanin. Podsjetila je na bogatu prošlost školstva i učenja slovačkog jezika u Jelisavcu.

Sve nazočne pozdravili su gradonačelnik Krešimir Kašuba i predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, koji je otvorio smotru.  Istaknuli su važnost očuvanja slovačkoga jezika, njegovo promoviranje i prenošenje na mlade generacije.  U sklopu programa predstavljen je Godišnjak Slovačkog centra za kulturu Našice za 2021. godinu, koji je predstavila ravnateljica Centra Sandra Kralj Vukšić. Novu zbirku učeničkih radova “Kvapka XVII.” predstavila je kustosica Tatjana Seničanin. Ujedno je nazočne upoznala i s postignutim uspjesima učenika na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu u školskim godinama 2020./2021. i 2021./2022.

U programu su se predstavili učenici iz 6 osnovnih matičnih škola i 3 područne. To su: OŠ kralja Tomislava Našice i PŠ Markovac Našički, OŠ “Josip Kozarac” Josipovac Punitovački i PŠ Jurjevac Punitovački, OŠ Julija Benešića Ilok, OŠ “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica – PŠ Miljevci, ZŠ Josipa Kozarca Lipovljani i OŠ Banova Jaruga.

Ovom prilikom SKC Našice dodijelio je priznanja profesorima slovačkoga jezika koji su u posljednje dvije godine otišli u mirovinu za značajan doprinos u razvoju slovačkoga školstva, usavršavanju slovačkoga jezika i stvaranju trajnih vrijednosti Slovaka u Hrvatskoj. Riječ je o učiteljima Branki Kandžera, Josipu Kvasnovskom i Vlatku Miksadu, kao i bivšem savjetniku za slovački jezik pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH Andriji Kuricu.

Smotra “Slovenčina moja” i ove se godine održala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Saveza Slovaka u RH i Ureda za iseljene Slovake.

 

tekst: N.Pavlus, foto: N.Pavlus i S.Kulešević

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit