27. Dani makedonske kulture u Našicama zaključeni glazbeno-poetskim programom “Večernje dvoumljenje”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Jučer (1.10.2021)su u Našicama održani 27. Dani makedonske kulture, u organizaciji Zajednice Makedonaca u RH, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH. U hotelu “Park Panolija”, u suradnji s Hrvatskom narodnom knjižnicom i čitaonicom Našice, održan je program “Večernje dvoumljenje” – stihovi i glazbena maštanja s nagrađivanom makedonskom pjesnikinjom i pijanisticom Ivom Damjanovski koju je predstavila prof. Julijana Mladenovska Tešija. Kako je istaknula, Iva je dobitnica nagrade „Igor Isakovski“ za najbolju debitantsku poeziju za zbirku „Oni“ te nagrade „Braća Miladinovci“ na Struškim večerima poezije za zbirku „Dvoumljenje“. U glazbenom dijelu programa, uz Ivu Damjanovski, nastupila je i učenica Osnove glazbene škole “Kontesa Dora” Nuo Cheng pod mentorstvom prof. Darije Vlajnić. Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice je, povodom 5 godina makedonskog kutka, svečano predano 130 tomova makedonske književnosti Filozofskog fakulteta Osijek. Među brojnim gostima i uzvanicima, Danima makedonske kulture, nazočili su Nandor Čapo – ravnatelj Uprave za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Slobodan Bliznakovski – direktor Agencije za iseljeništvu Republike Sjeverne Makedonije i njegovi suradnici, predstavnici Filozofskog fakulteta Osijek te Makedonskog kulturnog društva “Braća Miladinovci” iz Osijeka. Riječi zahvale na organizaciji i sudjelovanju u 27. manifestaviciji Dani Makedonske kulture, svima su uputili ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić i predstavnik makedonske nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji Dragoljub Siljanoski. – Ovim programom –  rekao je Siljanoski – željeli smo pokazati da makedonska nacionalna manjina, uz popularnu narodnu glazbu i folklor, ima i bogatu kulturu i nadarene umjetnike.

tekst i foto: Asja Godžirov-Kurilj

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit