2008. za markovačke folkloraše bila iznimno uspješna

Facebook
Twitter
Pinterest
ImageNa sastanku UO SKUU “Franjo Strapač” i Matice slovačke Markovac rezimirana je ukratko tekuća godina na koju se ove dvije Udruge itekako mogu ponositi. Također je usvojen financijski plan i program rada za 2009. godinu iz kojeg je već vidljivo da ih čeka puno posla, nastupa. Naime, u idućoj godini uz redovite aktivnosti obilježava se 130. godina dolaska Slovaka u Markovac, predstavlljanje Saveza Slovaka RH na MSF u Detvi, te organizacija festivala slovačke pjesme i glazbe RH “Ked sa ruža rozvijala”. 2008. godina je obilježila proslava dviju značajnih obljetnica: 15-godišnju MS Markovac i 35-godišnju SKUS-a "Franjo Strapač".

Povodom istih u Drevenici je gostovalo 16 kulturno-umjetničkih udruga iz Slovačke, Hrvatske i našičkog kraja sa oko 1350 sudionika na šest održanih manifestcija. Članovi floklora odradili su do sada 38 javnih nastupa u Hrvatskoj i u Slovačkoj, dva studijska putovanja u Slovačku i Međugorje, Markovčani su primili delegaciju SR koju je predvodio potpredsjednik Vlade SR Dušan Čaplovič i veleposlanik Ivan Banas, izdali dvd sa 53 koreografije pod nazivom "Markovčania tancuju", uspješno organizirali 9. Večeri polesnjaka na kojoj je postavljena izložba slika Tatjane Buha, Uz redovne aktivnosti radilo se na obnavljanju instrumenata i nošnji, (nabavljena nova harmonika i kontrabas, 36 dječjih haljinica,13 kompleta ženskih pjevačkih nošnji, dopuna 4 kompleta myjavske nošnje, 15 ženskih i 8 muških ciganskih, te 15 pari ženskih i 8 pari muških čižama), Sve ovo moglo se realizirati zahvaljujući ogromnoj aktivnosti svih članova, financijskoj potpori sponzora, a posebno Vlade HR- Savjeta za nacionalne manjine RH, Uredu iseljenih Slovaka Slovačke republike i Poglavarstva Grada Našica, zahvaljujući kojem se upravo radi i na uređenju parkirališta za potrebe kulturno – sportskih događanja u Markovcu. Završna proslava obilježavanja udruga pod nazivom «Vesele Vianoce», će se održati na Dan sv. obitelji, 28. prosinca 2008. s početkom u 16.00 sati u Drevenici, na kojoj će sudjelovati sve skupine i gosti iz Matice slovačke Miljevci. Istoga dana će markovački župnik Branko Šipura održati svete Mise – zadušnicu za više od pedesetak preminulih članova ali i Misu zahvalnicu za sadašnje članove. Bio bi to vrlo kratki pregled još jedne izuzetno aktivne godine i važnijih događanja u Markovcu.

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit