1.12. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Facebook
Twitter
Pinterest
ImageHumani imunodeficijencijski virus uzročnik je HIV-bolesti, čiji je napredni stadij pojava sindroma stečenog nedostatka imunosti, odnosno AIDS (engl. Acquired Immunodeficiency Syndrome; franc. SIDA). Prema procjenama UNAIDS-a, virusom HIV-a zaraženo je oko 38 milijuna odraslih, te 2.3 milijuna djece. Od ukupnog broja zaraženih otprilike pola se zarazi prije navršene 25., te umre od AIDS-a do 35 godine. Svake minute u svijetu od AIDS-a umre jedno dijete. U Hrvatskoj trenutno živi 537 HIV pozitivnih osoba.

Za sada ne postoji učinkovito cjepivo kojim bi se spriječila zaraza ili lijek kojim bi se mogle izliječiti zaražene osobe, što čini HIV/AIDS jednim od najozbiljnijih problema današnjice. Zato se od 1988. godine 1. prosinca obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.  Širom svijeta provode se kampanje kojima nije cilj samo prikupljanje financijskih sredstava za znanstvena istraživanja ove bolesti te distribuciju antiviralnih lijekova, nego i podizanje svijesti, edukacija javnosti, te borba protiv predrasuda koje, na žalost, mnogi imaju o oboljelima od HIV-a. Crvena vrpca međunarodni je simbol borbe protiv AIDS-a, te je mnogi nose čitave godine, a posebno 1. prosinca, kako bi ukazali na potrebu međusobne suradnje i potpore cijelog društva u borbi protiv ove opake bolesti.

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit