Home / Naslovnica / Župa sv. Vida Šaptinovci proslavila 90-u godišnjicu

Župa sv. Vida Šaptinovci proslavila 90-u godišnjicu

Podjeli !

U Hrvatskoj starokatoličkoj crkvi u Šaptinovcima Župe sv. Vida, jučer je održano svečano euharistijsko slavlje povodom proslave 90 godina župe i posvete novog župnog stana. Među brojnim uzvanicima, bili su i predstavnici općine Đurđenovac, predvođeni načelnikom Hrvojem Topalovićem i zamjenicom načelnika

Stjepan Topolski, župnik Župe sv. Vida Hrvatske starokatoličke crkve Šaptinovci

Stjepan Topolski, župnik Hrvatske starokatoličke crkve Šaptinovci

Dragicom Pavlić. Nazočni su bili i predstavnici brojnih udruga kao i drugih vjerskih zajednica te Damir Boras, predsjednik Sinodalnog vijeća Hrvatske starokatoličke crkve  i rektor Zagrebačkog sveučilišta. Euharistijskom slavlju, koje je predvodio župnik Stjepan Topolski, prethodila je procesija koju su predvodili članovi Gradske glazbe Đurđenovac, KUD-a Jasen Šaptinovci i DVD-a Šaptinovci. Posvetu i blagoslov župnog stana predvodio je starokatolički biskup iz Austrije John Okoro, a simboličnim presijecanjem vrpce otvorio ga je načelnik Hrvoje Topalović. Jučerašnju svečanost za naš je Dnevnik kratko prokomentirao župnik Stjepan Topolski:

      09_10_2017_Stjepan_Topolski.mp3

Starokatolička crkva je kršćanska vjerska zajednica, nastala iz opozicije nekih njemačkih teologa na Prvom vatikanskom koncilu 1870., a koji su se usprotivili definiciji o papinskoj nepogrešivosti i primatu. Naime, starokatolici su odbacili svećenički celibat, nerazrješivost braka i tajnu ispovijed. Svećenike i biskupe biraju sami vjernici na skupštinama župa i crkvenim saborima. Odvojili su se od Rimokatoličke crkve na kongresu u Münchenu 1871. i ubrzo su starokatoličke crkve osnovane u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Poljskoj, Kanadi i SAD. U Hrvatskoj ima pripadnike jedino u Zagrebu i u Šaptinovcima.

tekst i foto: Robert Rigo

About Robert

x

Check Also

Naši vatrogasci pomažu kolegama u priobalju

Podjeli !Noćas su dva vatrogasca Javne vatrogasne postrojbe Našice otputovala na redovnu dislokaciju u ...

Show Buttons
Hide Buttons