Home / Naslovnica / Svečano otvorenje festivala Dani slavonske šume i Obrtničkog sajma

Svečano otvorenje festivala Dani slavonske šume i Obrtničkog sajma

Podjeli !

Današnji dan u našem gradu obilježavaju sadržaji ovogodišnjeg Festivala “Dani slavonske šume”, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a organizatori su Grad Našice, Hrvatske šume – Uprava šuma podružnica Našice, Ogranak Matice hrvatske u Našicama i Turistička zajednica Grada Našica. Iako su festivalski sadržaji počeli već u četvrtak, danas je središnji dan svih događanja. U Velikom parku održava se Državno natjecanje šumarskih radnika sjekača.
Gradonačelnik Josip Miletić sa suradnicima, jutros je upriličio prijem na kojem je poželio dobrodošlicu uzvanicima koji su danas svojim dolaskom uveličali Dane slavonske šume. Nakon prijema, uslijedilo je tradicionalno otvorenje festivala u Velikom parku na kojem je gradonačelnik Miletić pozdravio sve ugledne goste: izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića – župana Ivana Anušića, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Željka Kraljička, pomoćnika ministra graditeljstva Zdravka Vukića, pomoćnicu ministra turizma Snježanu Brzica, saborske zastupnike Anu Mariju Petin i Domagoja Mikulića, predsjednika i člana Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića i Antu Sabljića, upravitelja Uprave šuma Našice Vladu Keglevića, predsjednika Gradskog vijeća Stjepana Pintarića te gradske i županijske vijećnike, općinske načelnike kao i mnoge druge ugledne goste.
Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić u svom je govoru, gradonačelniku Josipu Miletiću te zamjeniku gradonačelnika i direktoru Sektora za šumarstvo – Krešimiru Žagaru, zahvalio na prilici da šumari promoviraju svoju struku – jednu od najstarijih struka u Europi. – Šume pokrivaju skoro polovicu kopnenog dijela Hrvatske, a među najvrjednijima u Europu upravo su slavonske šume – rekao je Krunoslav Jakupčić.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak prenio je pozdrave ministra Tomislava Tolušića. Rekao je da je pokrenut niz inicijativa i postupaka koji će pridonijeti poticanju razvoja poljoprivrede i šumarstva. Željko Kraljičak dodao je da je u postupku donošenje Zakona o šumama i Zakona o lovstvu. Županu Anušiću zahvalio je na njegovim inicijativama i podršci Ministarstvu poljoprivrede te dodao da je želja ministarstva stvaranje i poboljšavanje uvjeta da se u Hrvatskoj proizvodi hrana i da se kvalitetni hrvatski proizvodi pravedno vrednuju.
Izaslanik premijera župan Ivan Anušić otvorio je festival i tom prigodom je posebno pozdravio Hrvate iz Tavankuta. Uz ostalo, rekao je kako je Festival Dani slavonske šume od izuzetne koristi za Našice i za cijelu županiju – ovdje su i šumari i obrtnici i poljoprivrednici koji zajedno prezentiraju naše proizvode i promoviraju naš kraj.
Na svečanosti otvorenja nastupio je Zbor umirovljenika Našice. Predstavnik Hrvatskog prosvjetnog društva “Matija Gubec” Ladislav Suković zahvalio je u ime društva predsjedniku Uprave Nexe grupe Ivanu Ergoviću na donaciji za uređenje društvenog doma u Tavankutu.
Nakon pozdravnih govora, koje je uspješno vodio počasni Našičanin Branko Uvodić, uslijedio je prigodan program te brojni sadržaji koji će obilježiti cijeli današnji dan. U sklopu manifestacije, 11. Obrtnički sajam otvorio je saborski zastupnik Domagoj Mikulić.
– Sajam iz godine u godinu raste, a Grad nastoji poticati razvoj obrtništva stvaranjem preduvjeta za obavljanje njihovih djelatnosti kao i kroz rad Našičke razvojne agencije – rekao je prigodom otvorenja gradonačelnik Josip Miletić. Prigodom otvorenja sajma koji je izravno prenosio Radio Našice, predsjednik Udruženja obrtnika Našice Danijel Pintarić i predsjednik HOK OBŽ Darko Knežević također su istaknuli važnost Sajma i prezentacije rada obrtnika.
Osim natjecanja profesionalnih sjekača, otvoren je i Sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije te predstavljanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj i Hrvata kao nacionalne manjine drugih zemalja. Organizirani su i glazbeni nastupi, natjecanja u kuhanju slavonskog čobanca, brojne izložbe, prikazi rada, radionice, akcije i još mnogo toga. U Velikom parku nastupit će Krunoslav Kićo Slabinac.
U 18:30 u Drevenjici u Markovcu počet će 12. Večer polesnjaka. U kulturno-umjetničkom programu nastupit će folklorna društva iz Josipovca, Radoša, Vardarca i Bjelovara, zatim domaćini SKUD “Franjo Strapač” Markovac te gosti iz Crne Gore – folklorni ansambl ORO – Danilovgrad. Program će biti popraćen gastro-ponudom polesnjaka. U 21 sat nastup će tamburaški sastav “Pet tambura” i Krunoslav Kićo Slabinac.

About Asja Godžirov - Kurilj

x

Check Also

Zbog utakmice nedjeljna misa u 19 sati

Podjeli !S obzirom na pripreme za veliko finale Svjetskog nogometnog prvenstva koji hrvatska reprezentacija ...

Show Buttons
Hide Buttons