Home / Naslovnica / Proslavljena 25. obljetnica Saveza Slovaka u RH

Proslavljena 25. obljetnica Saveza Slovaka u RH

Podjeli !

Danas je u Našicama svečano obilježena 25. obljetnica Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj. Proslava je započela dočekom gostiju u prostorijama Saveza gdje su im dobrodošlicu poželjeli predsjednik Saveza Mirko Vavra i gradonačelnik Našica Josip Miletić.
U gradskoj vijećnici održana je svečana sjednica povodom 25. obljetnice Saveza Slovaka na kojoj je predsjednik Mirko Vavra istaknuo kako je Savez krovna organizacija 15 Matica slovačkih, okuplja slovačke udruge i pomaže u očuvanju i prezentiranju slovačke kulture, duhovnog i narodnog stvaralaštva te brine o kulturnom amaterizmu, manifestacijama, izdavaštvu i informiranju, a posebno o školstvu. Slovački jezik i kultura uči se u 14 hrvatskih osnovnih škola i dvije srednje. Savez ima više od 2.500 aktivnih članova koji se godišnje predstave na približno 400-450 raznih kulturnih događanja u svojim sjedištima, općinama, gradovima, županijama, RH te u inozemstvu. Vrijednu 25. obljetnicu članovima Saveza Slovaka na prigodnoj su svečanosti čestitali: dogradonačelnik Našica Krešimir Žagar, dožupan Goran Ivanović, predsjednik Demokratskog Saveza Čeha i Slovaka u Rumunjskoj Miroslav Merka, potpredsjednik Matice slovačke u Srbiji Branislav Kulik, generalni konzul Ministartsva vanjskih poslova Slovačke Igor Furdík, slovački veleposlanik u našoj zemlji Juraj Priputen, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer i zastupnik za češku i slovačku manjinu u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek. Svi su oni istaknuli velik značaj Slovaka u RH u prijateljskim odnosima dviju zemalja Hrvatske i Slovačke, aktivan rad Saveza i njegovih članica, njihovo brižno čuvanje kulture, tradicije i jezika te izuzetno dobru suradnju. Nazočni su bili predstavnici slovačkih institucija, zatim predstavnici kulturnih i obrazovnih institucija te udruga, kao i pojedinci s kojima Savez i matice već dugi niz godine uspješno surađuju. U ime Savjeta za nacionalne manjine RH, predsjednik Aleksandar Tolnauer uručio je priznanja predsjedniku Saveza Slovaka Mirku Vavri te tajnici Saveza i članici Savjeta za nacionalne manjne RH Branki Baksa za njihov veliki doprinos. Svečanost je svojim nastupom uveličala pjevačka skupina iz Josipovca Punitovačkog, a Savez Slovaka također je dodijelilo svoja priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama i udrugama.
U sklopu proslave 25. obljetnice Saveza Slovaka, predstavljena je i fotomonografija “Naša Ruža procvjetala”. Osim toga, u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice otvorena je izložba “Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka”, u organizaciji Slovačkog kulturnog centra Našice. Pokrovitelji današnje 25. obljetnice su Savjet za nacionalne manjine RH, Ured za iseljene Slovake, Osječko-baranjska županija i Grad Našice.

tekst i foto: Ninoslava Pavlus

 

About Ninoslava Pavlus

x

Check Also

Dan otvorenih vrata vojarne

Podjeli !Povodom svečanog obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, u vojarni ...

Show Buttons
Hide Buttons