Home / Vijesti / Predstavljenaknjiga “Zapisnik Franjevačkog samostana sv. Antuna u Našicama” (1821.-1842.)

Predstavljenaknjiga “Zapisnik Franjevačkog samostana sv. Antuna u Našicama” (1821.-1842.)

Podjeli !

Danas je u Našicama, u gradskoj vijećnici predstavljena knjiga “Zapisnik Franjevačkog samostana sv. Antuna u Našicama” – knjiga III, od 1821.-1842. Knjigu izdaju Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje – Hrvatskog instituta za povijest, Zavičajni muzej Našice, Franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog u Našicama i Grad Našice. Predstavljanje knjige dio je programa četrnaestih Dana franjevačke kulture u Našicama – istaknula je pozdravljajući skup ravnateljica Muzeja Silvija Lučevnjak. Nazočne su pozdravili u ime Grada Našica Josip Miletić i u ime Franjevačkog samostana župnik fra Zoran Bibić. Treću knjigu “Zapisnik Franjevačkog samostana sv. Antuna u Našicama” priredili su znanstvenici Šime Demo, Maja Rupnik Matasović, Tamara Tvrtković i Mislav Gregl. Transkripciju, leksikon, dodatke i kazala priredio je Milan Vrbanus, a recenzenti su Vlasta Švoger i Mijo Korade. Lektorica je Marija Pepelko. Knjiga na 520 stranica donosi mnoge zanimljive podatke o našičkoj povijesti, o vremenskim prilikama, o političkim, vjerskim i društvenim događajima te predstavlja duh franjevačkog reda i vremena koje opisuje.

– Knjiga je značajna i zanimljiva jer je u vremenu koje obuhvaća započelo stvaranje hrvatske nacije pa zapisi franjevaca zapisničara donose podatke značajne za upoznavanje utjecaja tih procesa na društveni razvoj na lokalnoj razini. Njezina vrijednost je vrlo velika za proučavanje ne samo lokalne, već i regionalne i nacionalne povijesti – rekao je među ostalim predstavljajući knjigu jedan od autora Milan Vrbanus.
– “Zapisnik Franjevačkog samostana sv. Antuna u Našicama” – knjiga III vrlo je vrijedan pothvat tima znanstvenika koji su imali hrabrosti uhvatiti se ukoštac sa zapisima franjevaca na latinskom jeziku. Iz zapisa se može mnogo doznati o našoj povijesti i povijesti franjevaca u 19. st pa je njezina vrijednost za sve koji proučavaju povijest vrlo velika – zaključio je fra. Zoran Bibić.
Manifestaciju Dani franjevačke kulture u Našicama organiziraju Franjevački samostan Našice, Zavičajni muzej Našice, Ogranak Matice hrvatske u Našicama i Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama.

Asja Godžirov-Kurilj

About Asja Godžirov - Kurilj

x

Check Also

Danas je blagdan sv. Petra i Pavla

Podjeli !Danas Crkva slavi blagdan svetih Petra i Pavla, dvojice apostolskih prvaka, mučenika, dvojice ...

Show Buttons
Hide Buttons