Home / Naslovnica / Počela isplata potpora poljoprivrednicima

Počela isplata potpora poljoprivrednicima

Podjeli !

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako je preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas započelo s isplatom druge rate izravnih plaćanja u iznosu od milijarde kuna poljoprivrednicima . Podsjetimo, u studenom prošle godine poljoprivrednicima je isplaćeno 806 milijuna kuna predujma izravne potpore za 2016. godinu, a 8. veljače 2017. započela je isplata prvog dijela izravne potpore za 2016. godinu te je na račune oko 100.000 poljoprivrednih gospodarstava isplaćeno 1,4 milijarde kuna izravne potpore. Poljoprivrednicima će ovom isplatom biti isplaćen ostatak iznosa za izravna plaćanja te kompletan iznos za IAKS mjere ruralnog razvoja sukladno jedinstvenom zahtjevu podnesenom za 2016. godinu. Isplata potpora za Ekološki uzgoj – Mjera 11 bit će u svibnju.
Isto tako, krajem ove godine poljoprivrednicima će biti isplaćen i predujam za proizvodnu 2017. godinu u iznosu od 922 milijuna kuna, za koju se upravo podnose zahtjevi za potporu.
Prije svake isplate provest će se prijeboj potpora s poreznim dugom, ali samo na iznosima koji se financiraju iz državnog proračuna. Poljoprivrednici koji su, osim redovnih prijavili i zaštićene račune, dobit će iznos potpore do 50.000 kuna na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore na redovni račun. Poljoprivrednicima je na raspolaganju i informativni izračun po kojem mogu vidjeti koliko ih izravne potpore očekuje, a dostupan je putem AGRONET-a nakon odobrenja svake pojedine potpore.

tekst: Ninoslava Pavlus
foto: arhiva

About Ninoslava Pavlus

x

Check Also

Dan otvorenih vrata vojarne

Podjeli !Povodom svečanog obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, u vojarni ...

Show Buttons
Hide Buttons