Home / Vijesti / Svijet / Papa Benedikt XVI. abdicirao, novi papa bira se u ožujku!

Papa Benedikt XVI. abdicirao, novi papa bira se u ožujku!

Podjeli !

Izvori u Vatikanu kažu kako ni najbliži papini suradnici nisu znali što planira učiniti.

Vatikan je objavio kako očekuje da će razdoblje između papina povlačenja i izbora njegova nasljednika biti što je moguće kraće, no još nema naznaka kad će se kardinali okupiti za izbor novoga pape. Papa Benedikt XVI. povući će se s dužnosti krajem ovog mjeseca, objavljeno je iz Vatikana, javlja BBC. Kako javlja Reuters, Benedikt XVI. je svoju odluku obrazložio “nedostatkom snage za nastavak obnašanja dužnosti” i uz napomenu da “odlazi za dobro Crkve”.

– Nakon opetovanog ispitivanja moje savjesti pred Bogom, došao sam do zaključka da moja snaga, uslijed starosti, više nije prikladna za obnašanje dužnosti čelnika Katoličke crkve – rekao je papa u izjavi.

– U današnjem svijetu, podvrgnutom brzim promjenama i potresenom pitanjima od iznimne važnosti za život vjere, pri vođenju Crkve potrebni su i um i tijelo. U zadnjih nekoliko mjeseci snaga me napustila u takvim razmjerima da sam prepoznao svoju nemogućnost obavljanja povjerene dužnosti.

– Iz tog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti svog postupka izjavljujem kako se povlačim s mjesta nasljednika Svetog Petra – prenosi Vatikan riječi Benedikta XVI.

Papa će s dužnosti stupiti 28. veljače 2013. u 20 sati.

Novi papa bira se sredinom ožujka. A Federico Lombardi je dodao kako Benedikt XVI. neće sudjelovati u konklavi na kojoj će se birati njegov nasljednik.

‘Nakon ostavke bivši papa će se preseliti u ljetnu rezidenciju u blizini Rima. Nakon čega će živjeti u nekadašnjem samostanu na vatikanskom teritoriju’, dodao je Lombardi.

Britanski Telegraph piše da se dalo primijetiti da se Benedikt XVI. zadnjih godinu dana kreće uz pomoć štapa i da ima problema s čitanjem tekstova. Joseph Ratzinger (85) postao je papa Benedikt XVI. u travnju 2005. nakon smrti njegova prethodnika Ivana Pavla II. Bivši kardinal Ratzinger u trenutku izbora na mjesto čelnika Katoličke crkve postao je jedan od najstarijih papa u povijesti. Ostavka na mjesto pape već je zabilježena u povijesti, no ovo je prvi put u modernoj eri, kad je novi papa biran isključivo nakon smrti prethodnika. Benedikt XVI. postao je papa u vrijeme optužbi s kakvima se Katolička crkva nije susrela desetljećima, a skandal oko seksualnog zlostavljanja djece samo je jedan u nizu. Papa Benedikt XVI rođen je 16. travnja 1927. u Njemačkoj, a za papu je izabran nakon smrti Ivana Pavla II 19. travnja 2005. Hrvatsku je posjetio u lipnju 2011. godine. Prvi papa u povijesti koji se svojevoljno povukao s također je bio Benedikt. Naime, Benedikt IX., jedan od najmlađih, ali i najomraženijih papa u povijesti, često prozivan kao “sramota za Stolicu sv. Petra”, stupio je s dužnosti 1045. Pratile su ga brojne kontroverze – od organiziranja orgija do organiziranja ubojstava. Svoje mjesto je prepustio uz novčanu naknadu, zbog čega je njegov nasljednik, papa Grgur VI., po otkrivanju skandala i sam morao odstupiti s dužnosti već iduće godine. Najpoznatiji slučaj je onaj iz 1294. godine, kad je mjesta vrhovnog vladara Katoličke crkve ostavku podnio Celestin V., i to samo 5 mjeseci nakon pontifikacije. On je donio odredbu koja omogućava da papa sam podnese ostavku, a zatim je to i sam učinio. Dvije godine je živio osamljeničkim životom, a kasnije je kanoniziran. Zadnji papa koji podnio ostavku bio je Grgur XII. (1406. – 1415.). Razlog odlaska bio je postojanje dva pretendenta na njegovo mjesto, što je u povijesti poslalo poznato kao Zapadna ili Papinska šizma.

About Robert

x

Check Also

Milijun kuna za smanjenje brojnog stanja lisica i čagljeva

Podjeli !Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za sufinanciranje smanjenja brojnog stanja divljači predatora u ...

Show Buttons
Hide Buttons