Home / Naslovnica / Mladi traže veći angažman vlasti i društva za bolju Hrvatsku

Mladi traže veći angažman vlasti i društva za bolju Hrvatsku

Podjeli !

Jučer je u Orahovici održana završena svečanost ovogodišnje 14. Ljetne škole mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije. U “Ljetnoj školi”, podsjećamo, sudjelovalo je 150 mladih u dobi od 14 do 30 godina. Uz mlade iz Osječko-baranjske županije, tu su bili i njihovi vršnjaci iz Orahovice, Trogira, Splita i Dubrovnika te gosti iz inozemstva – Bosne i Hercegovine te Srbije. Iz našeg GD CK Našice sudjelovalo je 9 članova mladeži : Terezija Šobloher, Helena Šobloher, Valentina Šubić,Izabela Šubić, Stjepan Hanižjar, Martina Umiljanović, Mihael Erlbeck, Ivan Kovačević i Mirela Turalija.Školi su se prvi put pridružili i mladi političari – članovi političkih stranaka koje sudjeluju u radu Skupštine Osječko-baranjske županije. U suradnji s njima mladi su članovi Crvenog križa izradili apel kojim se traži veći angažman vlasti i društva u cjelini na boljitku Hrvatske jer – ističu – mladi volonteri imaju viziju u kojem se smjeru zemlja treba razvijati. -„Mladi žele primjerene programe odgojno-obrazovnog procesa, sukladne novim tehnološkim dostignućima, koji će im omogućiti visoku stručnu i etičnu kompetentnost u odabranim zanimanjima i ravnopravan pristup tržištu rada. U pogledu gospodarskog razvoja tražimo snažniju usmjerenost aktivnih politika zapošljavanja prema mladim osobama“ – stoji u apelu mladih koji je na završnoj svečanosti pročitala polaznica Ljetne škole Azra Staščik. Apelom se traži hitno zaustavljanje iseljavanja mladih iz Hrvatske. Za to je – ističe se – nužan i ujednačeni regionalni razvoj zemlje. Mladi kažu kako je za napredak zemlje neophodno dokidanje podjela na „naše“ i „vaše“ te onih ideoloških vezanih uz prošlo stoljeće.
U ime Predsjednika Vlade Republike Hrvatske apel je primio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
– „Na mladima svijet ostaje, pa tako i Hrvatska. U ovoj će Vladi apel pasti na plodno tlo. Apel ću predati premijeru Andreju Plenkoviću i vjerujem da ćemo mnogo toga iz apela primijeniti u praksi“ – kazao je ministar Tolušić.
Svečanosti su, među ostalima, nazočili župan virovitičko-podravski Igor Andrović, zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator, izaslanik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham, gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, sudac Ustavnog suda Mato Arlović, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i potpredsjednik Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu Davor Brunčić. Kroz desetodnevni program polaznici Ljetne škole su se osposobljavali za voditelje raznovrsnih programa. Učili su, među ostalim, kako pružati prvu pomoć, sudjelovati u prevenciji ovisnosti, pomagati migrantima te stanovništvu u prirodnim katastrofama. Dio naučenog prikazali su na jučerašnjoj završnoj svečanosti.

tekst: Ninoslava Pavlus
foto: Crveni križ

 

About Ninoslava Pavlus

x

Check Also

Frano Živković očarao Našičane

Podjeli !Mladi riječki glazbenik, skladatelj i virtuoz na gitari, Frano Živković sinoć je očarao ...

Show Buttons
Hide Buttons