Home / Naslovnica / Franjevci danas slave osnivača reda i zaštitnika sv. Franju Asiškog

Franjevci danas slave osnivača reda i zaštitnika sv. Franju Asiškog

Podjeli !

Danas je u katoličkoj Crkvi spomendan sv. Franje Asiškog, utemeljitelj triju franjevačkih redova: franjevačkog reda, reda sestara klarisa koje se tako nazivaju prema sv.Klari, prvoj redovnici ovoga reda, te treći red u kojemu su okupljeni muškarci i žene – trećoredci, koji u životu Sv. Franjo Asiški rodio se početkom 1.182. godine u Asizu. Potpuno u srcu obraćen i opredijeljen za Krista, Franjo se, javno pred pobožnim asiškim biskupom Gvidom II., odrekao svih dobara i prava na očinsku baštinu. Time se kao pokornik i Bogu posvećena osoba podložio posve crkvenoj vlasti. Papa Grgur IX. već dvije godine nakon Franjine smrti proglasio ga je svetim. Isti je Papa odredio da se njemu u čast, pokraj Asiza podigne dvostruka veličanstvena bazilika.
Franjevački red brzo se proširio Europom, a na području Hrvatske još je za Franjina života njegovi sljedbenici dolaze na područje današnje Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u koju danas pripada i naša, našička župa.
U župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog za današi dan vjernici su se pripremali kroz trodnevnicu, a sinoć je bio obred preminuća sv.Franje. Danas su mise u 7, 9 i 18,30 sati.

Tekst i foto:Tomislava Justić

sveti franjo asiški oltar

About Tomislava Justić

x

Check Also

Naši vatrogasci pomažu kolegama u priobalju

Podjeli !Noćas su dva vatrogasca Javne vatrogasne postrojbe Našice otputovala na redovnu dislokaciju u ...

Show Buttons
Hide Buttons